TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Inleiding

  Nikolaus von Falkenhorst werd in 1885 geboren. Hij ging op jonge leeftijd in het leger. Tijdens zijn verdere loopbaan bezette hij vele staffuncties. Hij werd in 1944 ontslagen nadat hij openlijk kritiek had geuit op het beleid van Reichskommissar Terboven. Na de Tweede Wereldoorlog werd von Falkenhorst aanvankelijk ter dood veroordeeld, een straf die later tot 20 jaar gevangenschap werd omgezet. In 1953 werd hij om gezondheidsredenen vrijgelaten. Nikolaus von Falkenhorst overleed in 1968.


  Nikolaus von Falkenhorst met de Finse General Hjalmar Siilasvuo, Kuusamo, 24 juni 1941 Bron: Finnish Wartime Photograph Archive (sa-kuva.fi)

  Jaren tot de Tweede Wereldoorlog

  Nikolaus von Falkenhorst werd op 17 januari 1885 geboren in Breslau, SileziŽ, Duitsland. Hij groeide op in een typisch gezin met een Pruisisch militaire traditie. Hij volgde een militair ingestelde opleiding en ging in 1903 het leger in als vaandrig bij het 7e Grenadier Regiment. In 1904 trad hij al toe tot de Generale Staf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in diverse eenheden en bekleedde verschillende staffuncties.

  Na de Eerste Wereldoorlog streed hij in Finland tegen de bolsjewisten tijdens de Finse burgeroorlog. Toen hij in 1920 in Duitsland terugkeerde, werd hij automatisch opgenomen in de Reichswehr. Tussen 1925 en 1927 werd Von Falkenhorst ingedeeld bij de Operationele staf van het Ministerie van Defensie. Op 1 oktober 1932 werd hij tot Oberst gepromoveerd en werd tussen 1933 en 1935 militair attachť in achtereenvolgens Praag, Belgrado en Boekarest.

  Op 1augustus 1935 volgde een promotie tot majoor-generaal en werd hij aangesteld als Stafchef van het 3.Armee te Dresden. Van 1936 tot 1939 was hij bevelhebber van de 32.Divisie te Keslinn. In 1937 volgde zijn promotie tot luitenant-generaal.


  Een jonge en oudere Nikolaus von Falkenhorst Bron: Wilco Vermeer collection

  Definitielijst

  Armee
  Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
  Divisie
  Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.
  Eerste Wereldoorlog
  Ook wel Grote Oorlog genoemd, conflict dat ontstond na een groei van het nationalisme, militarisme en neo-kolonialisme in Europa en waarbij twee allianties elkaar bestreden gedurende een vier jaar durende strijd, die zich na een turbulent begin, geheel afspeelde in de loopgraven. De strijdende partijen waren Groot-BrittanniŽ, Frankrijk, Rusland aan de ene kant (de Triple Entente), op den duur versterkt door o.a. ItaliŽ en de Verenigde Staten, en Duitsland, Bulgarije, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk aan de andere kant (de Centrale Mogendheden of Centralen). De strijd werd gekenmerkt door enorme aantallen slachtoffers en de inzet van vele nieuwe wapens (vlammenwerpers, vliegtuigen, gifgas, tanks). De oorlog eindigde met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland en zijn bondgenoten in 1918.
  Regiment
  Onderdeel van een divisie. Een divisie bestaat uit een aantal regimenten. Bij de landmacht van oudsher de benaming van de grootste organieke eenheid van ťťn wapensoort.
  Reichswehr
  Duitse leger in de tijd van de Weimarrepubliek.

  Tweede Wereldoorlog

  Tijdens de invasie van Polen voerde Von Falkenhorst het commando over het XXI.Armeekorps en kreeg hij zijn promotie tot General der Infanterie. Na de invasie van Noorwegen werd hij op 19 juli 1940 bevorderd tot Generaloberst. Vanaf 25 juli 1940 werd Von Falkenhorst formeel benoemd tot bevelhebber van het Armee Oberkommando Norwegen. Bij Operatie Barbarossa kreeg hij een speciale opdracht. Via de Operatie Silberfuchs moest hij met zijn Lapland Armee de stad Moermansk veroveren. De operatie, die op 29 juni 1941 van start ging, werd een mislukking. Tot aan zijn ontslag op 17 december 1944, was Von Falkenhorst bevelhebber van de Duitse strijdkrachten in Noorwegen. Zijn ontslag volgde op zijn openlijke kritiek op het beleid van Reichskommissar Terboven. Hoewel Von Falkenhorst aan de ene kant Hitlers orders met betrekking tot gevangengenomen Britse commando's op de letter uitvoerde, had hij moeite met de wijze waarop Terboven met de Noorse burgers wenste om te gaan. Uiteindelijk leverde deze kritiek en het falen in Finland met zijn Lapland Armee, hem zijn ontslag op. Hij werd vervangen door Generaloberst Rendulic.

  Definitielijst

  Armee
  Bestond uit meestal tussen de drie en zes Korps en andere ondergeschikte of onafhankelijke eenheden. Een Armee was ondergeschikt aan een Heeresgruppe of Armeegruppe en had in theorie 60.000 - 100.000 man.
  Infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  invasie
  Gewapende inval.

  Na de Tweede Wereldoorlog

  Von Falkenhorst stond bekend als een meedogenloze bevelhebber. Gevangengenomen Britse commando's werden onder zijn bevel zonder enig pardon overgedragen aan de Gestapo om te worden geŽxecuteerd. Voor zijn kritiekloos uitvoeren van orders van hogerhand werd Von Falkenhorst in 1946 ter dood veroordeeld door een militaire rechtbank. Deze straf is later omgezet tot 20 jaar gevangenschap. Hij werd op 13 juli 1953 ontslagen uit de gevangenis om gezondheidsredenen. Op 18 juni 1968 overleed Nikolaus von Falkenhorst in Holzminden.