TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Type 95 Lichte Tank "Ha Go"

  Inleiding.
  De tankmacht van Japan blonk uit in het gebruik van lichte en middelzware tanks, ideaal voor het gebruik in de jungle. Alhoewel het Japanse leger al vanaf halverwege jaren dertig had aangetoond wat zij met tankondersteuning konden, bij de campagnes in China, was hier door de westerse mogendheden nagenoeg niet op ingespeeld. Zowel Groot-BrittanniŽ als de Verenigde Staten en Nederland vonden het tankwapen ongeschikt voor de jungleoorlog. Dat dit een fatale misvatting zou zijn, bleek al snel. Japan zette bij haar opmars naar het zuiden en de invasies van de vele eilanden het tankwapen volop in. De geallieerden hadden hier geen antwoord op. Tanks had men nagenoeg niet voorhanden en anti-tankwapens dacht men niet nodig te hebben. De op het laatste moment aangevoerde anti-tankwapens bleken echter wel doeltreffend, maar waren onvoldoende aanwezig. Het door de Japanners meest gebruikte type tank gedurende de gehele oorlog werd de Type 95 "Ha-Go".

  Ontwikkeling.
  De "Ha-Go" was een betrouwbare tank met redelijk hoge snelheid. De bepantsering en bewapening waren echter zeer mager.
  Begin jaren dertig had het Japanse leger de specificaties opgesteld voor een lichte tank ter ondersteuning van de infanterie. Mitsubishi kreeg uiteindelijk de opdracht en produceerde in 1934 twee prototypes. Na uitvoerige tests in Japan en aan het front in China werd dit de standaard Type 95 tank, door Mitsubishi "Ha-Go" genoemd. Bij het Japanse leger werd de tank echter aangeduid met "Kyuu-Go", dat niets meer dan "95" betekent.
  De koepel werd met de hand bediend en was bewapend met een 37 mm kanon aan de voorzijde en een naar achter vurende mitrailleur.
  Het is niet geheel duidelijk wanneer de produktie is beŽindigd. Officiele bronnen spreken van 1943 nadat er meer dan 1100 waren geproduceerd. Niet bevestigde bronnen geven aan dat de produktie, door gebrek aan betere tanks, is doorgegaan tot 1945.

  Typen.
  Type 95 "Ha-Go"
  De type 95 tank zou uitgroeien tot de meest gebruikte Japanse tank. Het is nagenoeg overal in het Verre Oosten in aktie geweest. Dit ondanks het feit dat het als tank, na de introductie van tanks in het Verre Oosten door de geallieerden, weinig waarde had. Het is dan ook vooral als wapenplatform ingezet. De eerste series waren uitgevoerd met een Type 94, 37 mm kanon, welke later werd vervangen door een type 98 kanon van hetzelfde kaliber maar met een hogere vuursnelheid. De tank had een bemanning van drie: een gezagvoerder, bestuurder en kanonnier. Naast het kanon en de mitrailleur in de koepel bevond zich nog een tweede mitrailleur voor in de romp.
  Een aantal exemplaren is tegen het eind van de oorlog voorzien van een type 98 kanon met een kaliber van 47mm. Deze is op alle fronten ingezet en een aantal waren er als "bunker" ingegraven op Iwo Jima.

  Tabel 1 Technische gegevens "Ha-Go".

  Type 95
  Lichte Infanterie tank
  Mitsubishi Zware Industrie
  Mitsubishi NVD 61020 met een vermogen van 120 pk
  Hoogte: 2,28 m
  Lengte: 4,38 m
  Breedte: 2,07 m
  Snelheden weg/veld: Max: 48/26 km/u
  Bereik: 250 km
  7400 kg
  Koepel voor: 12 mm
  Koepel zijkant: 12 mm
  Koepel bovenzijde: 9 mm
  Romp voorzijde: 12 mm
  Romp zijkant: 12 mm
  Romp achterkant: 6-12 mm
  Romp bodem: 9 mm
  Koepel: 37 mm type 94 L/36.7 of type98 L/37 kanon, en een 7,7 mm Type 97 machinegeweer
  Romp: 7,7 mm Typt 97 machinegeweer
  3
  1161

  Type 35 (speciaal)
  Vanwege het ruwe terrein in Mantsjoerije, werd bij een groot aantal type 95 tanks de aandrijving verzwaard. Dit werd de Type 35 (speciaal).
  Type 3 "Ke-Ri"
  In 1943 werd een aantal testexemplaren uitgerust met een 57 mm Model 97 kanon, in een poging de vuurkracht te verhogen.
  Type 4 "Ke-Nu"
  Na de experimenten met de "Ke-Ri", werden ongeveer honderd exemplaren van de type 95 voorzien van een aangepaste koepel met het type 97 kanon van 57 mm. De produktie vond plaats in 1944, maar de tanks zijn nauwelijks in actie geweest.

  Definitielijst

  geallieerden
  Verzamelnaam voor de landen / strijdkrachten die vochten tegen Nazi-Duitsland, ItaliŽ en Japan gedurende WO 2.
  infanterie
  Het voetvolk van een leger (infanterist).
  kaliber
  De inwendige diameter van de loop van een stuk geschut, gemeten bij de monding. De lengte van de loop wordt vaak aangegeven in het aantal kalibers. Zo is bv de loop van het kanon 15/24 24 ◊15 cm lang.
  kanon
  ook bekend als Kanone (Du) en Gun (En). Wordt vaak gebruikt om allerlei geschut aan te duiden. Eigenlijk slaat de term op vlakbaan geschut. Wordt gekenmerkt door een langere loop en grotere dracht.
  mitrailleur
  Machinegeweer, een automatisch, zwaar snelvuurwapen.

  Afbeeldingen

  Type 95 "Ha-Go"
  Type 95 in Malakka

  Bronnen

  - TAKI's Homepage
  - Mayer S.L., De Japanse Oorlogsmachine, Elsevier, Amsterdam, 1978