Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Vapaudenristin Suurristi (VR SR)

Het Grootkruis kan worden toegekend met zwaarden (Vapaudenristin suurristi miekkojen kera (VR SR mk), militiar) of zonder (Vapaudenristin suurristi (VR SR), civiel). Het is de hoogste graad van de Orde van het Vrijheidskruis, welke als orde werd ingesteld in 1939 en was afgeleid van het tot dan toe bestaande "Vrijheidskruis". Het Grootkruis kon worden uitgereikt aan Staatshoofden en Veldmaarschalken of aan hooggeplaatste politieke en militaire leiders. De Grootmeester van de orde droeg eveneens het Grootkruis.

Het formaat van het Grootkruis is iets groter dan de overige klassen. Tot 1941 werd het gehangen aan een geel lint met aan weerszijden een smalle rode band. Vanaf 1941 werd de onderscheiding, indien uitgereikt aan militairen, voorzien van een rood lint met twee witte banden. Deze variant werd ook uitgereikt aan diegenen die al voor 1941 de onderscheiding hadden ontvangen. Het lint diende over de rechterschouder te worden gedragen. Op de linkerborst werd de bijbehorende ster (met of zonder zwaarden) gespeld.
De onderscheiding zelf bestaat uit een wit "Fins" kruis, met daarop het "Finse" hakenkruis. In het midden is een rozet te vinden. Boven het kruis is een lauwerkrans aangebracht met twee gebogen armen voor de militaire versie. De linker arm draagt een zwaard en de rechter een kromzwaard. De civiele versie droeg alleen de lauwerkrans.
De borstster is vijfarmig en draagt in het midden een medaillon met rode rand. In deze rand staat de tekst "ISńNMAAN PUOLESTA" ("Voor het Vaderland"). Binnen deze tekst is een witte rozet aangebracht bovenop een "Fins" hakenkruis.

Antonescu, Ion Victor* 2 juni 1882
Ü 1 juni 1946

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Antonescu, Ion Victor02-06-188201-06-1946meer

Bronnen