TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Order of the Thistle

The Most Ancient and Noble Order of the Thistle (Distel) is vermoedelijk al ontstaan in 787 en werd in 1687 nogmaals ingevoerd door koning James II en door Koningin Anne op 31 december 1703 definitief ingesteld als de Schotse tegenhanger van de Order of the Garter (Kousenband). Toekenning van de Orde is beperkt tot leden van de Koninklijke Familie en nog 16 andere vooraanstaande personen. De Orde kent slechts ťťn graad, die van Knight Companion (KT)
De versierselen bestaan uit een zilveren ster in de vorm van het Kruis van St. Andrew met stralen tussen de armen van het kruis en in het midden een groene distel op een veld van goud met daar omheen een groene cirkel met in gouden letters het motto: "Nemo Me Impune Lacessit". De sjerp is goudkleurig en is bezet met distels en twijgen van wijnruitkruid. Aan de sjerp hangt een medaillon met een afbeelding van St. Andrew in goud, gekleed in een groene mantel en een violette wapenrok die een wit gelakt kruis voor zich houdt, het geheel omgeven met gouden stralen. Het lint is 38 mm breed en groen van kleur
Het motto van de Orde: "Nemo me impune lacessit" (Niemand daagt mij ongestraft uit) is ook het motto van alle Schotse militaire eenheden.

Bronnen