Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Cholmschild

Het Cholm schild is ingesteld op 1 juli 1942, om de verdedigers van de Cholm vesting te onderscheiden. Het schild is ontworpen door Polizei Rottwachtmeister Schlimmer en na goedkeuring van Generalmajor Theodor Scherer werd het ontwerp nadat de verdedigers ontzet waren, door gestuurd naar Hitler. Hij liet Professor Dr. Richard Klein uit München het ontwerp iets aanpassen, onder andere de grote van het schild werd iets verkleind, tevens werd het ontwerp van de adelaar iets aangepast en daarna werd het schild in productie genomen.

Cholm was een kleine stad aan de rivier de Lovat in het Kalinin gebied in het noorden van Rusland. In deze stad werden tijdens het Russische winteroffensief van 1941/1942, ongeveer een 5500 Duitse troepen omsingeld. Dit waren voornamelijk leger eenheden, maar ook enkele politie eenheden en wat marine personeel. Al deze troepen werden samen gevoegd tot Kampfgruppe Scherer. De omsingeling van de stad was op 21-01-1942 een feit en duurde tot 05-05-1942. Hitler stuurde de order uit dat deze vesting tot de laatste man verdedigd moest worden, aangezien het een belangrijk strategisch punt was en dit punt ook nodig was voor het vernieuwde Duitse zomeroffensief van 1942. De verdedigers van de Cholm vesting weerstonden meer dan 100 massale Russische infanterie- en een 42 tankaanvallen. De verdedigers hielden mede door de luchtbevoorradingen tegen alle verwachtingen in stand en voor deze heldhaftige verdedigers werd later door Goebbels een propaganda boek uitgegeven getiteld: Kampfgruppe Scherer – 105 Tage Eingeschlossen.

Het schild werd eerst uit plaatstaal geslagen en later uit zink vervaardigd. Het schild heeft een lichte bolle vorm en een holle achterkant. De bovenzijde van het schild is recht en de onderzijde loopt op een punt. Het midden ontwerp bestaat uit een typische Wehrmacht adelaar met opengevouwen vleugels, die het IJzeren Kruis in zijn klauwen vast houd. De adelaar kijkt naar de linkerkant, dit was in het oorspronkelijke ontwerp naar rechts, maar tijdens het dragen keek de adelaar dan naar achteren en is daarom naar een naar links kijkend exemplaar veranderd. Onder deze afbeelding staat het woord CHOLM met daaronder het jaartal 1942. De afmetingen van het schild zijn: 38 tot 39,5mm breed en 65 tot 65,5mm hoog. Er zijn twee verschillende types van dit schild, namelijk een vroeg en een late type. Het vroege type is geslagen uit dun plaatstaal en is magnetisch. Het late type is uit zink vervaardigd en beide types werden afgewerkt met een zilverkleurige toplaag. Aan de achterzijde zit een ondersteuningsplaat bevestigd door middel van 3 of 4 pinnen en tussen deze twee delen in, zit een stuk stof bevestigd. De kleur van deze stof is afhankelijk van in welk legeronderdeel de ontvanger diende, dit kon de Wehrmacht, Luftwaffe of Kriegsmarine zijn. De vorm van dit stuk stof is bij het vroege type ovaal van vorm en bij het late type heeft het de vorm van het schild. In beide gevallen is het stuk stof aanzienlijk groter dan het schild, zodat het op de linkermouw genaaid kon worden. De ondersteuningsplaat met pinnen werd afgedekt door een stuk stevig bruinrood kleurige papier of door een stuk stof. Dit was om het uniform tegen de pinnen te beschermen. Het was voor de ontvanger ook mogelijk om een kleine speld (9mm) van deze onderscheiding te kopen. Deze speld kon dan worden gedragen op de burger kleding.

Deze onderscheiding is ongeveer 5500 keer uitgereikt. Het schild werd uitgereikt uit naam van Generalmajor Scherer en er zat een standaard onderscheidingsdocument bijgevoegd. Tevens werd de uitreiking in het Soldbuch genoteerd. Het schild werd permanent op de linkermouw gedragen, hierdoor werden er meerdere exemplaren aan de ontvanger uitgereikt. Ook was het voor de ontvanger mogelijk om later nog nieuwe schilden bij te kopen, dit kon bij de officiële LDO winkels. Als de ontvanger meerdere schildonderscheidingen bezat, konden deze onder elkaar gedragen worden met 5mm tussen ruimte.

Het Cholmschild kon worden verleend aan ieder lid van de Wehrmacht en aan de Werhmacht toegewezen personen die betrokken waren geweest bij de gevechten rond het omsingelde gebied rond Cholm en eervol hadden deelgenomen aan de verdediging ervan tussen 21 januari en 5 mei 1942. Naast het Cholmschild ontving een van de Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda, Dr. Goebbels, het herinneringsboek "Kampfgruppe Scherer - 105 Tage eingeschlossen".

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Brauer, Johannes-Oskar11-03-189515-11-1980

Bronnen