Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Krimschild (Stiftungs ausführing)

Het Krimschild werd uit plaatstaal geslagen en werd daarna van een bronzen laag voorzien. Het schild heeft een lichte bolle vorm en een holle achterkant. Aan de bovenzijde van het schild bevindt zich een grote typische Wehrmacht adelaar met gespreide vleugels, die een krans van laurierbladeren in zijn klauwen houdt. In het midden van deze krans bevindt zich een vrijstaand hakenkruis. De krans wordt geflankeerd door de jaartallen 1941 en 1942, met links van de krans 1941 en rechts 1942. Onder deze adelaar komt het schild ontwerp, dat aan de onderzijde een afgeronde punt heeft. De afbeelding op het schild is een landkaart van het Russische vasteland met daaronder het Krim gebied. Op het vasteland gedeelte staan de jaartallen 1941 en 1942. Hieronder komt het Krim schiereiland met de belangrijkste 6 plaatsen als stippen uitgebeeld en de grootste rivieren als gleuven in het landschap. In het midden van het eiland staan de tekst ‘KRIM’. Doordat er meerdere producenten van dit schild waren, kan de kleur verschillen van een donkere chocolade bruine tot een bleke bronzen kleur. Aan de achterzijde zit een ondersteuningsplaat bevestigd door middel van 3 of 4 pinnen en tussen deze twee delen in, zit een stuk stof bevestigd. De kleur van deze stof is afhankelijk van in welk legeronderdeel de ontvanger diende, dit kon de Wehrmacht of de Kriegsmarine zijn. De vorm van dit stuk stof heeft dezelfde vorm als het schild en is aanzienlijk groter dan het schild, zodat het op de linkermouw genaaid kon worden. De ondersteuningsplaat met pinnen werd afgedekt door een stuk stevig bruinrood kleurige papier of door een stuk stof. Dit was om het uniform tegen de pinnen te beschermen. Het aantal pinnen is per producent verschillend, net als hoe gedetailleerd het schild is. Dit kan verschillen van heel hoog gedetailleerd tot heel matig. Het was voor de ontvanger ook mogelijk om een kleine speld (9mm) van deze onderscheiding te kopen. Deze speld kon dan worden gedragen op de burger kleding.

Het Krimschild werd uitgereikt uit naam van Generalfeldmarschall Erich von Manstein en er zat een standaard onderscheidingsdocument bijgevoegd. Tevens werd de uitreiking in het Soldbuch genoteerd. Het schild werd permanent op de linkermouw gedragen, hierdoor werden er meerdere exemplaren aan de ontvanger uitgereikt. Ook was het voor de ontvanger mogelijk om later nog nieuwe schilden bij te kopen, dit kon bij de officiële LDO winkels. Als de ontvanger meerdere schildonderscheidingen bezat, konden deze onder elkaar gedragen worden met 5mm tussen ruimte.

De criteria voor het ontvangen van deze onderscheiding waren:

- Dat de ontvanger 3 maanden in het Krim gebied had gediend en voor het Kriegsmarine personeel waren dit 3 maanden in de wateren rondom het schiereiland.
- Dat de ontvanger aan minstens één grote aanval had deelgenomen.
- Dat de ontvanger gewond was geraakt in het Krim gebied.

Bidermann, Gottlob-Herbert* 28 augustus 1920
† 1 september 2010

meer

Bronnen