TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Anerkennungsurkunde des Oberbefehlshabers des Heeres

Vanaf 1938 kon men zeer vele verschillende vormen van Anerkennungs- of Erinnerungsurkunden (waarderings- of herinneringsoorkonden) van vele Duitse legers. korpsen, divisies, regimenten en bataljons tegenkomen, specifiek voor uitstekend dienstbetoon en uitmuntende technische diensten in gebieden achter de frontlinie of grensdiensten en bewakingsdiensten.

Deze oorkonde werd ingesteld op 6 september 1941 door Generalfeldmarschall von Brauchitsch, de toenmalige Oberbefehlshaber des Heeres. De oorkonde werd ingesteld als een "besondere Anerkennung für hervorragende Leistungen auf dem Schlachtfelde". Het kon zowel aan eenheden als aan militairen persoonlijk worden uitgereikt. De oorkonde werd tot december 1941 ondertekend door von Brauchitz en daarna door Adolf Hitler in zijn hoedanigheid als Oberbefehlshaber des Heeres. De oorkonde werd aanvankelijk uitgegeven in A5 formaat, maar werd na Hitlers overname van het Opperbevel geheel nieuw ontworpen en uitgevoerd in A4.
De toekenning werd ingeschreven in het Wehrpass/Soldbuch en personeels dossier en kon tevens posthuum worden verleend.

Rond de 1267 militairen van het leger en 35 van de Waffen-SS ontvingen deze onderscheiding. Tevens ontvingen circa 20 eenheden het document.

Anerkennungsurkunde des OBdH für im Ehrenblatt Genannte.
Deze oorkonde is precies gelijk aan de Anerkennungsurkunde des Oberbefehlshabers des Heeres, maar werd uitgereikt aan personen die werden genoemd in het Ehrenblatt. Het verschil is alleen te herkennen aan de verleningsdatum die gelijk is aan die van het Ehrenblatt/Ehrenblatt Spange.

Bidermann, Gottlob-Herbert* 28 augustus 1920
† 1 september 2010

meer

Bronnen