TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Panzervernichtungsabzeichen in Gold

De Panzervernichtungsabzeichen in Gold werd door Adolf Hitler in het leven geroepen op 18 december 1943.
De gouden versie werd uitgereikt voor iedere vijfde tank of pantservoertuig dat buiten gevecht werd gesteld. De vier zilveren versies die eerder waren ontvangen, dienden te worden verwijderd en te worden ingeleverd nadat de gouden versie was ontvangen voor iedere vijfde gepantserde voertuig dat werd vernietigd. Bijvoorbeeld, indien een militair was onderscheiden voor een totaal van veertien, dan kon hij twee gouden (10) en vier zilveren te dragen(10). Bij een volgende verlening diende de vier zilveren te worden verwijderd en vervangen door een nieuwe gouden, onder de twee eerdere.

De onderscheiding was van hetzelfde ontwerp als de zilveren. Het belangrijkste verschil is te zien aan het gebruikte lint. Waar bij de zilveren een zilver lint werd gebruikt, heeft de gouden een lint gemaakt van goudkleurig draad of weefsel. Tot op heden, zijn twee typen geÔdentificeerd. Een vroeg type met een zilverkleurige tank (Panzer Mk IV), dan wel een later type met dezelfde zwart gemaakte tank als de zilveren versie. Een andere speciale versie die is tegengekomen id een gouden tank op een lint zoals bij de zilveren versie. Tot nu toe is onbekend of dit een officiŽle variant is of een exemplaar gemaakt in het veld.
Het is onbekend of er uitreikings doosjes bestaan. Bekend is wel dat diverse firmaís de onderscheiding hebben geproduceerd, maar er worden geen merktekens gevonden.

De onderscheiding diende op de rechter bovenarm te worden gedragen.. Indien meerdere warden verkregen, werd de volgende gedragen onder de eerder verkregen. De onderscheiding kon formeel worden verkregen voor het individueel vernietigen van vijf vijandelijke tanks of pantservoertuigen met in de hand gehouden wapens zoals handgranaat, Panzerfaust, explosieven en dergelijke.
Een totaal van 421 ontvangers van de gouden versie zijn tot op heden bekend.

Originele instellingstekst:

Bekanntmachung des Oberkommandos des Heeres vom 18. Dezember 1943:

"Das Sonderabzeichen auf goldenem Band wird nach dem fŁnften anrechnungsfšhigen Niederkšmpfen von Panzerkampfwagen usw. an Stelle eines weiteren silbernen Sonderabzeichens verliehen. Die vorher verliehenen vier silbernen Abzeichen sind dann abzulegen und verbleiben dem betreffenden Soldaten zur Erinnerung."

Anding, Friedrich* 26 juni 1915
Ü 7 februari 1996

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Anding, Friedrich26-06-191507-02-1996meer

Bronnen