TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nahkampfspange in Gold

De Man-tegen-man gevecht badge (Nahkampfspange) werd eerst uit tombak en later uit zink vervaardigd en daarna werd de onderscheiding verguld. Het merendeel is echter uit zink gemaakt. Deze zijn minder van kwaliteit en zijn tegenwoordig het grootste deel van hun glanslaag kwijtgeraakt. De onderscheiding is langwerpig van vorm, is een 9,7cm lang en een 2,6cm hoog. De badge heeft een iets bolle vorm, zodat hij beter aansluit bij de vorm van de ontvanger zijn borstkas. Deze onderscheiding is opgebouwd uit, in het midden een vierkant waar aan de bovenzijde een typische Wehrmacht adelaar met gespreide vleugels is geplaatst en deze adelaar houdt een hakenkruis in zijn klauwen vast. Daaronder zijn een steelhandgranaat en een bajonet kruislings geplaatst. De zijkanten en de onderzijde van het vierkant bestaan uit elk 2 eikenbladeren. Aan beide zijkanten ontspringt vanuit het midden een enkel horizontaal liggend eikenblad, met in de bovenste en onderste hoek een eikel. Van onder de punt van dit blad ontspringen er nog 3 eikenbladeren in een waaiervorm. Tussen de buitenste bladeren en het vierkant, zijn zowel aan de onderzijde als de bovenzijde van het eerste eikenblad 2 gestreepte vlakken geplaatst. Deze gestreepte vlakken zou men als zonnestralen kunnen zien. Aan de achterzijde zit een lange horizontaal liggende speld met een standaard haak constructie bevestigd. In het midden zit een zwart afgewerkt vierkant plaatje bevestigd, zodat het motief aan de voorzijde beter uitkomt. Op de achterzijde staat meestal de naam of het logo van de producent gedrukt.

De gouden versie (III Stufe) werd verleend voor 50 man tegen man gevechtsdagen. Deze 50 dagen konden worden ingekort tot 40 dagen door de divisie commandant, wanneer de ontvanger te zwaar gewond was geraakt om aan de vereiste 50 dagen te kunnen komen. Wanneer de ontvanger deze gouden versie kreeg uitgereikt, kreeg hij meestal ook het Duitse Kruis in Goud (Deutsches Kreuz ins Gold) overhandigd, indien deze onderscheiding nog niet in het bezit van de ontvanger was. De gouden versie is van wat tot op heden bekend is, slechts 635 keer uitgereikt. Onder deze 635 ontvangers zitten er slechts 7 Luftwaffe soldaten. De gouden versie werd tijdens officiële ceremonies uitgereikt door Hitler zelf, of anders door Heinrich Himmler uit naam van Hitler. Wanneer Himmler niet beschikbaar was, werden ze uitgereikt door Generaloberst Guderian.

Bronnen