TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Arctic Star

Op 26 februari 2013 kondigde de Minister of State for Defence Personnel, Welfare and Veterans, Mark FranÁois, de bevestiging aan van de details van de Arctic Star. Vanaf die datum werd de aanmelding voor de onderscheiding geopend. Gesprekken over het ontwerpen van de medaille begonnen op 19 december 2012 na een onafhankelijk onderzoek door Sir John Holmes en een aankondiging door de Eerste Minister op die datum.
Het ontwerp van de Arctic Star was gebaseerd op het ontwerp van de bestaande World War Two Stars. De medaille kan worden toegekend aan in leven zijnde veteranen en, indien overleden, aan hun nabestaanden. Nabestaanden of veteranen moeten de onderscheiding zelf aanvragen. In leven zijnde veteranen en weduwen zullen voorrang krijgen bij de toekenning van de medaille.
Alle personen die, ongeacht de duur, in het Arctische gebied hebben gediend, komen in aanmerking komen voor de medaille. In eerste instantie is de medalle bedoeld ter erkening van diegenen die op de Arctische konvooien hebben gediend maar het recht op toekenning van de medaille wordt uitgebreid naar al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog ten noorden van de Poolcirkel hebben gediend. Dit omvat leden van alle takken van de strijdkrachten en van de koopvaardij.
Volgens de formele vereisten wordt de Arctic Star toegekend voor operationele dienst, ongeacht de duur ervan, ten noorden van de Poolcirkel tussen 3 september 1939 en 8 mei 1945. In aanmerking komen personen die bij de marine of de koopvaardij hebben gediend en deelgenomen aan en ter ondersteuning van de konvooien naar noord Rusland. Personeel van de Fleet Air Arm komt in aanmerking onder de condities die gelden voor de Royal Air Force. Vliegtuigbemanningen komen in aanmerking wanneer zij ten noorden van de Poolcirkel zijn geland of boven dat gebied hebben gediend. Grondpersoneel in actieve dienst in het gebied komt ook in aanmerking. Personeel van de landmacht, dienend op genoemde schepen, komt in aanmerking conform de regels van de marine of van de koopvaardij. Personeel dat heeft deelgenomen aan operaties te land ten noorden van de Poolcirkel komt ook in aanmerking. Burgers die bij de strijdkrachten hebben gediend en recht hebben op een van de campagne onderscheidingen, komen in aanmerking wanneer zij voldoen aan een van de vereisten ter ondersteuning van militaire operaties. Buitenlanders in dienst van het Verenigd Koninkrijk of van het Gemenebest komen in aanmerking, mits zij nog geen overeenkomstige onderscheiding van hun eigen regering hebben ontvangen. Het in aanmerking komen voor de Arctic Star heeft geen gevolgen voor het in aanmerking komen voor WO2 onderscheidingen die eerder zijn uitgereikt en geeft geen recht op automatische toekenning van enig andere onderscheiding.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Briody, Michael "Mick"00-00-191100-00-1991meer

Bronnen