Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Atlantic Star

De Atlantic Star, ingesteld ter herdenking van de Slag om de Atlantische Oceaan, werd uitgereikt aan bemanningen van de Royal Navy en de Koopvaardij voor operationele dienst gedurende tenminste 6 maanden in de Atlantische Oceaan, de territoriale wateren en in de Russische konvooien en aan vliegtuigbemanningen voor operationele dienst gedurende tenminste 2 maanden in deze gebieden tussen 3 september 1939 en 8 mei 1945 of tot 2 september 1945 voor operationele dienst in de Pacific. De onderscheiding kon pas worden uitgereikt wanneer ook de 1939-1945 Star was uitgereikt voor een periode van 180 dagen van operationele dienst en voor 2 maanden van operationele acties van de luchtmacht, waardoor het vereiste voor deze Atlantic Star neerkomt op respectievelijk 12 maanden en 4 maanden.
Hoewel deze onderscheiding normaal werd uitgereikt aan personeel van de Royal Navy en de Koopvaardij, kwam veel legerpersoneel en luchtmachtpersoneel ook in aanmerking voor deze onderscheiding. Zo werden bijvoorbeeld regelmatig soldaten ingezet op bewapende koopvaardijschepen om de kanonnen te bemannen, maar om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding moesten ze dan wel voldoen aan dezelfde eisen die van toepassing waren voor deze eenheden.
Degenen die ook in aanmerking kwamen voor de France & Germany Star en de Aircrew Europe Star, konden een zilveren rozet op het lint dragen, al naar gelang welke onderscheiding het eerst werd verdiend.
De Atlantic Star is een zespuntige ster met het Koninklijke Monogram ĎGRI VIí met daarboven een kroon en de inscriptie ĎTHE ATLANTIC STARí. De achterkant is blanco de onderscheiding wordt naamloos uitgereikt.
Het lint is 38 mm breed met drie gelijke banen bestaande uit de kleuren donkerblauw, wit en groen die staan voor kleuren van de Atlantische Oceaan.

Adams, Andrew Alexander* 5 juni 1921
Ü 8 november 1993

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Adams, Andrew Alexander05-06-192108-11-1993meer
Arnold, Claude Henry  
Ayral, Jean Robert30-12-192112-08-1944

Bronnen