TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Distinguished Service Medal (DSM)

De Distinguished Service Medal werd op 14 oktober 1914 ingesteld en werd uitgereikt aan onderofficieren en manschappen van de Marine, van de Mariniers, of aan onderofficieren en manschappen van de luchtmacht en het leger, die dienst deden bij de marine, die tijdens operationele acties een toonbeeld waren van moed en vindingrijkheid, vaak onder vuur liggend, maar die echter niet in aanmerking kwamen voor het ontvangen van de Conspicuous Gallantry Medal. Voor vervolgacties kon een zilverkleurige gesp worden toegekend.
De zilverkleurige onderscheiding is rond met een diameter van 36 mm. Op de voorkant van de onderscheiding kunnen de gekroonde hoofden zijn afgebeeld van:

KING GEORGE VI:A, naar links kijkend met ťťn van de volgende teksten:
GEORGEIVS VI D: G: BR: OMN: REX ET INDIAE IMP: (voor de Tweede Wereldoorlog).
GEORGEIVS VI DEI GRA: BRITT: OMN: REX FID: DEF: (voor Korea).
KONINGIN ELIZABETH II, naar rechts kijkend met de volgende tekst:
ELIZABETH II D: G: BR: OMN: REGINA R: D: (voor Korea en Vietnam).

Op de achterkant staat de tekst FOR / DISTINGUISHED / SERVICE verdeeld over drie regels, dit alles omringd door een lauwerkrans, met daarboven de afbeelding van de Keizerlijke Kroon. De onderscheiding wordt uitgereikt met inscriptie van gegevens van de ontvanger, zoals het dienstnummer, rang, initialen, achternaam en onderdeel.
Het bijbehorende lint heeft een breedte van 32 mm. en bestaat uit drie verticaal geplaatste, even brede banen met de kleuren: donkerblauw, wit en donkerblauw, met in de witte baan een smalle blauwe verticale streep.

Totaal zijn er van deze onderscheiding 116 + 2 bars uitgereikt aan Canadezen, waarvan 114 + 2 bars tijdens de Tweede Wereldoorlog en 2 tijdens de Korea-oorlog.

Bronnen