TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ritterkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern

Het Ridderkreuz des Kriegsverdienstkreuzes mit Schwertern (Knightís Cross of the War Merit Cross with Swords) werd ook op 19-08-1940 ingesteld en is verder gelijk aan het Ridderkreuz des Kriegsverdienstkreuzes ohne Schwertern, uitgezonderd dat er bij deze variant nog 2 zwaarden kruislings door het Maltese kruis heen steken. Dit Ridderkreuz werd ook uit puur zilver vervaardigd, met een zilvergraad variŽrend van .800 tot .950. In sommige gevallen is het makers merk geplaatst in de omgekeerde V van de onderste arm van het Maltese kruis. Het gewicht van deze onderscheiding is 42,3 a 42,4 gram. Deze onderscheiding was bedoeld voor militair, administratief personeel en burgers die zich dapper hadden gedragen tijdens het gevecht of in de oorlogsinspanning, maar deze daden niet in aanmerking kwamen om met het Ridderkreuz des Eiseren Kreuz te kunnen onderscheiden. Het was vereist dat de ontvanger al onderscheden was met het KVK 2e Klasse en 1ste Klasse mit Schwertern. Het Ridderkreuz des KVK mit Schwertern stond hoger in aanzien dan het Deutsche Kreuz in Silber (German Cross in silver), maar lager dan het Ridderkreuz des EK. Het wordt verondersteld dat tijdens de WO II periode, 211 keer het Ridderkreuz des KVK mit Schwertern is uitgereikt. Nu is dat echter niet helemaal zeker, omdat niet alle ontvangers in de krant werden vermeld. Dit was om hun anonimiteit en het werk wat ze deden te beschermen. Dit was het geval bij Dr. Ing. Ernst Blaicher, die voor zijn werk in de tankproductie werd onderscheiden op 15-11-1943. Een ander bekend voorbeeld is dat van Othmar Wolfran. (Luftwaffe Oberstleutnant) Hij was lid van de Generalstab der Deutschen Luftwaffe in Finland. Hij werd in de laatste dagen van de oorlog teruggeroepen naar Berlijn, waar hij onderscheiden werd met het RK des KVK, een andere functie kreeg en kort daarna door de Russen krijgsgevangen werd gemaakt.

Het Ridderkreuz des KVK werd uitgereikt in een blauwe doos, met een donkerblauwe pluizige bodem waar een ronde uitsparing in zat en waar het kruis met hanger inpaste. Het deksel is met wit zijde bekleed en de ruimte boven de uitsparing was bedoeld om het halslint te herbergen.

De criteria om het Ridderkreuz des KVK te kunnen ontvangen was, dat de ontvanger allereerst in het bezit moest zijn van het KVK 1ste Klasse en 2e Klasse en dat er een aanbeveling doorgestuurd werd via het OKW of een staatsminister naar de
Reichskanzlei die door Hitler persoonlijk moest worden goedgekeurd.

Becker, Alfred, Dr. Ing.* 20 augustus 1899
Ü 26 december 1981

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Agartz, Friedrich  
Arps, Willi29-08-1894 

Bronnen