TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kriegsverdienstkreuz 1.Klasse mit Schwertern

Het Kriegsverdienstkreuz 1. klasse mit Schwertern (Kruis voor Oorlogsverdienste 1ste klasse met Zwaarden) ook wel bekend als het KVK 1 werd ook op 18-10-1939 ingesteld door Hitler. Ook deze onderscheiding kon net als het KVK 2, worden uitgereikt aan zowel militairen als burgers (m/v) voor dapperheid welke niet direct in verbinding stond met de frontlijn acties. Zoals bijvoorbeeld het onderhoud van frontlinie voertuigen en uitrusting, verdienstelijke prestaties bij de burgerwacht en bewakingswerkzaamheden. De ontvanger van een KVK 1 moest al wel in bezit zijn van het KVK 2, in bijzondere gevallen was echter het mogelijk dat de beide klassen tegelijkertijd verleend werden.

Deze onderscheiding is qua ontwerp gelijk aan het KVK 2 met zwaarden maar is zilverkleurig in plaats van brons. De achterkant is vlak en heeft een grote speld met haak constructie. In sommige gevallen staat het muntmeestersteken aan de achterkant, in het midden van de onderscheiding ingeslagen of in de speld. Er is ook een variant waarbij speld en haak vervangen zijn door een schroef met schroefdop. Deze schroefdop variant is net als het Eiseres Kreuz 1 met schroefdop. Soms is deze schroefdop gemerkt. Een bekende producent van deze schroefdop constructie is: Glaser & Sohn uit Dresden. (L/58). Enkele bekende makers van het KVK 1 zijn: Steinhauser & Lück uit Lüdenscheid, (4) Ferdinand Hoffstädter uit Bonn a Rhein, (8) Friedrich Orth uit Wenen, (15) Karl Gschiermeister uit Wenen, (50) Gottlieb & Wagner uit Idar/Oberstein, (52) Robert Hauschild uit Pforzheim, (56) Kerbach & Oesterheld uit Dresden, (62) Klein & Quenzer uit Idar/Oberstein, (65) Rudolf Richter uit Schlag, (89) Wilhelm Deumer WD uit Lüdenscheid, (L/11) Otto Schickel uit Pforzheim, (L/15) C.F. Zimmermann uit Pforzheim (L/52) en Glaser & Sohn uit Dresden. (L/58)

De onderscheiding werd uitgereikt in een zwarte doos met een zwarte vulling, waar een uitsparing in zit voor de speld. Bij de schroefdop variant was deze uitsparing aangepast aan de vorm van de dop. De binnenkant van het deksel is bekleed met witte zijde en op de buitenkant staat een afbeelding van het kruis in zilver. Deze onderscheiding werd ook met een standaard oorkonde uitgereikt en werd net als het Eiseren Kreuz 1 gedragen op de linkerborstzak. Naar schatting zijn er tijdens WO 2 483.603 stuks van deze onderscheiding uitgereikt.

Ahrens, Eberhard Dr. med. (Admiralarzt)* 13 januari 1892
† 29 juni 1945

meer
Grid Lijst

Bronnen