TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ehrenkreuz für Kriegsteilnehmer

Het Ehrenkreuz zonder zwaarden werd als Ehrenkreuz für Kriegsteilnehmer ingesteld op 13 juli 1934 als onderdeel van het Ehrenkreuz des Weltkrieges. Na vaststelling van de Stiftungsurkunde, werd deze gepubliceerd in het Reichsgesetzblatt RGBI.I.S.619 op 15 juli.

Voor de verlening kwamen alle Rijksduitsers in aanmerking, die aan Duitse kant of aan de zijde van mogendheden die aan Duitse kant streden, zich voor de oorlogsdienst hadden ingezet. Dit mocht niet hebben plaatsgevonden als militair, daar was het Ehrenkreuz für Frontkämpfer voor bedoeld. Voor de verlening gold als tijdspanne de periode van 1 augustus 1914 tot 31 december 1918.

Het door Eugene Godet ontworpen kruis meet 3,7 bij 3,7 cm en heeft de vorm van het tempelierskruis, hetzelde basistype dat ook model heeft gestaan voor het IJzeren Kruis. Rond het kruis is een 2,8 mm brede rand aangebracht. Het kruis is gemaakt van ijzer welke is verbronst. De voorzijde toont een eikenloofkrans welke aan de bovenzijde is geopend. In de krans zijn de jaartallen "1914" en "1918" aangebracht. In tegenstelling tot het Ehrenkreuz für Frontkämpfer, draagt de Ehrenkreuz für Kriegsteilnehmer geen zwaarden. De achterzijde is vlak en draagt veelal een kenteken van de fabrikant.
Het kruis hangt aan een zwart-wit-rode band.

Het kruis diende op de linker borst te worden gedragen. Indien alleen het lintje wird gedragen diende dit direct na het IJzeren Kruis (indien ontvangen) te worden aangebracht, maar voor alle andere onderscheidingen.
Er zijn 1.120.449 exemplaren uitgereikt.

Benda, Hanns (Admiraloberstabsintendant)* 19 augustus 1877
† 27 februari 1951

meer
Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Benda, Hanns (Admiraloberstabsintendant)19-08-187727-02-1951meer

Bronnen