Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Kriegsverdienstmedaille

De Kriegsverdienstmedaille (Oorlogs Verdienst Medaille) werd op 19-08-1940 ingesteld om burgers te belonen, die mee hielpen bij de Duitse oorlogsinspanning. De Kriegsverdienstmedaille is ontworpen door Richard Klein uit München. Deze onderscheiding werd in eerste instantie ook verleend aan niet-Duitsers die mee hielpen bij Duitsland's oorlogsinspanning, maar dit werd veranderd op 15-05-1943. Vanaf deze datum werd aan niet-Duitsers de Verdienstmedaille der Deutschen Adleroden (Eagle Order Medal) in brons en zilver uitgereikt.

De onderscheiding bestaat uit een ronde medaille met aan de voorzijde het evenbeeld van het KVK ohne Schwertern en aan de achterzijde de tekst: "FÜR KRIEGS VERDIENST 1939". De medaille is gemaakt uit brons en is meestal van goede kwaliteit. De medaille hangt aan een lint dat het omgekeerde is van dat van het Eisernes Kreuz 1939, d.w.z. een brede zwarte baan in het midden, geflankeerd door -van binnen naar buiten- een witte en een rode baan

De onderscheiding werd uitgereikt in een papieren zak, die zowel blauw, rood of bruin/geel van kleur kon zijn met daarop de naam van de onderscheiding in zwart.

Grid Lijst
NaamGeboortedatumOverlijdensdatumOnderscheidingen
Adam, Karl Richard (NSDAP)03-06-189907-08-1981meer
Arnold, Alfred16-06-188827-05-1960meer

Bronnen