Band of Brothers

Titel: Band of Brothers - van NormandiŽ tot Hitlers Adelaarsnest
Auteur: Stephen E. Ambrose
Uitgever: BZZTŰH
Uitgebracht: 2002
ISBN: 9055019887
Bijzonderheden: Steven Spielberg en Tom Hanks maakten een televisieserie van dit boek
Omschrijving:

De televisieserie "Band of Brothers" heeft op veel kijkers een grote indruk gemaakt. Dankzij de serie is de interesse in de Tweede Wereldoorlog gegroeid. De reeks is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen Ambrose, een bekende Amerikaanse historicus die onder andere ook het boek "Pegasus Bridge: June 1944" en een tweedelige biografie over Dwight Eisenhower schreef. "Band of Brothers" is zijn eerste boek dat werd vertaald in het Nederlands. Het boek vertelt het verhaal van Easy Company, een onderdeel van het 506th Infantry Regiment van de 101st U.S. Airborne Division. Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst dat er in een oorlog parachutisten werden ingezet. De 101st Airborne Division was dan ook erg pretentieus en alleen mensen met een groot doorzettingsvermogen en een goede fysieke conditie maakten kans om er deel van uit te kunnen maken. De eenheid vocht vanaf 1944 mee tijdens haast alle belangrijke gevechten aan het Westfront.

Het boek is verdeeld in 19 hoofdstukken. Elk hoofdstuk gaat in op een bepaald stadium in de geschiedenis van Easy Company tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint met de zware training die de mannen moesten volgen in het trainingskamp Toccoa. Daarna wordt hun inzet tijdens onder andere D-day, operatie Market Garden en het Ardennenoffensief beschreven. Ook wordt beschreven hoe Easy Company een concentratiekamp bevrijdde en hoe ze als eerste legereenheid Hitlers Aderlaarsnest betraden. Het laatste hoofdstuk vertelt hoe het de beschreven mannen na de oorlog is vergaan.

Stephen Ambrose schreef het boek op basis van gesprekken, dagboeken en brieven van de Easy-veteranen. Het boek "Currahee!" van Donald R. Burgett, het manuscript van David Webster en het boek "Rendezvous with destiny" van Leonard Rapport en Arthur Norwood waren belangrijke bronnen. Toen Ambrose klaar was met zijn manuscript werd het boek gelezen door diverse Easy-veteranen. Met name Winters en Lipton hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het boek.

Het boek valt wat tegen ten opzichte van de televisieserie. Het is geschreven in de vorm van een feitelijk verslag van de legeroperaties waaraan Easy Company deelnam en vertelt daarnaast over de persoonlijke prestaties van enkele soldaten uit deze eenheid. Het gaat minder in op de omgeving van de gevechten en de emoties en gedachten van de mannen en hun onderlinge contacten. In de serie komen deze zaken veel duidelijker naar voren en wordt de broederband die de mannen hadden beter benadrukt. Als Ambrose ervoor had gekozen om zijn boek meer in de verhalende stijl te schrijven, had het dezelfde indruk als de televisieserie kunnen maken. Ambrose had daarbij niet hoeven afwijken van de feiten, maar had de lezer meer kunnen aanspreken door meer in te spelen op het gevoel van de lezer.

Het boek is echter voor de geÔnteresseerden absoluut de moeite waard. Het mag dan wel niet op dezelfde manier aanspreken als de televisieserie, maar bevat evenwel veel historische informatie waar het op tv dan weer aan ontbreekt. We krijgen een goed beeld van datgene wat de mannen van Easy Company hebben moeten doorstaan. Het is een afwisselend verhaal vol leuke anekdotes en belangrijke historische feiten. Het ene moment zitten de mannen van Easy Company nog in NormandiŽ om vervolgens alweer ingezet te worden in Nederland. De illustraties en de fotoís maken het geheel compleet. Dit boek mag in elk geval niet ontbreken in de boekenkast van de fans van de televisieserie!

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
18-11-2003
Laatst gewijzigd:
12-09-2017

Afbeeldingen