Tanks of World Wars I & II

Titel: Tanks of World Wars I & II
Schrijver: George Forty
Uitgever: Anness Publishing
Uitgebracht: 2007
Pagina's: 128
ISBN: 1844762920
Omschrijving:

Over tanks is veel geschreven. De meeste wetenschappelijke en populairwetenschappelijke boeken behandelen algemene tankgeschiedenis, Duitse tanks of zijn encyclopedisch van aard. George Forty, ex-militair (luitenant kolonel in een Brits tankregiment), heeft verschillende boeken over tanks en andere wapens geschreven. 'Tanks of World Wars I & II' (2007) is een rijkelijk geÔllustreerde publicatie waarin verschillende tanks uit beide wereldoorlogen aan bod komen. Meer dan 275 zwart-wit en kleurenfoto's vergezellen de tekst. De tekst op de voorkant van het boek omschrijft het werk als volgt: 'An illustrated A-Z directory of tanks, AFVs, tank destroyers, command versions, and specialized tanks from 1916-1945'.

Het boek is overzichtelijk gestructureerd: een inleiding van het tankwapen wordt gegeven en de diverse (technische) ontwikkelingen worden kort behandeld. De tank als centraal aspect in de Blitzkrieg komt aan bod. Vervolgens gaat het boek over op de diverse tankmodellen. De behandelde tanks in dit boek zijn voorzien van achtergrondinformatie en technische specificaties. Voor identificatie van elke tank wordt de vlag van het land van herkomst gebruikt. De achtergrondinformatie bij elke tank gaat in op de belangrijkste aspecten van het desbetreffende model en is goed leesbaar: geen gebruik wordt gemaakt van vakjargon. Opvallend zijn de mooie kleurenfoto's die de tekst vergezellen: het merendeel daarvan is afkomstig van The Tank Museum, waarvan de auteur jarenlang directeur was (Bovington, Groot-BrittanniŽ).

De gepresenteerde informatie in het boek is over het algemeen goed. Echter, er zijn boeken die gedetailleerder zijn en dieper ingaan op historie, techniek, inzet en gebruik van tanks en pantservoertuigen. Desondanks behandelt Forty met deze publicatie interessante tankmodellen zoals de eerste prototypetank ter wereld, 'Little Willie' (Groot-BrittanniŽ), en de in kleine hoeveelheden geproduceerde Amerikaanse zware tank M6 (Heavy Tank M6).

Gezien de hoeveelheid behandelde tanks en het interessante fotomateriaal is dit boek de moeite waard om aan te schaffen en te lezen. Ook voor modelbouwers is dit boek interessant. Zoals eerder aangegeven zijn de teksten in het boek prettig leesbaar. De combinatie van genoemde factoren zorgt ervoor dat het boek voor iedere geÔnteresseerde in tanks geschikt is.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
13-02-2017

Afbeeldingen