Marching to the Sound of Gunfire

Titel: Marching to the Sound of Gunfire
Ondertitel: North-West Europe 1944-1945
Schrijver: Delaforce, P.
Uitgever: Pen & Sword Military
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 218
Taal: Engels
ISBN: 9781783462643
Omschrijving:

"Marching to the Sound of Gunfire" werd oorspronkelijk uitgegeven in 1996 door Sutton Publishing Ltd. Dit jaar werd het boek opnieuw gepubliceerd door Pen & Sword Military. Het boek beschrijft de strijd in Noordwest-Europa van D-Day tot VE-Day (Victory in Europe). Dit is de periode van elf maanden tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin de Duitsers definitief verslagen werden aan het westfront en Frankrijk, BelgiŽ, Luxemburg en Nederland bevrijd werden. Patrick Delaforce beschrijft deze periode aan de hand van korte memoires van Britse soldaten die de strijd zelf meemaakten. Zijn bedoeling is de lezer bewust te maken van het feit dat de Britse militairen een hoge prijs hebben moeten betalen voor de bevrijding van de genoemde landen. Opvallend hierbij zijn de vele emoties die de militairen, van generaal tot soldaat, geprobeerd hebben te omschrijven.

Auteur Delaforce is zelf een Britse oorlogsveteraan en hij diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als troepenleider in de Royal Horse Artillery van de 11th Armoured Division in NormandiŽ en als Forward Observation Officer (FOO) in Nederland en Duitsland. In Nederland verdiende hij het Bronzen Kruis van Oranje Nassau. Na de oorlog was hij werkzaam als in- en verkoper van wijn en in de reclamewereld, voordat hij professioneel auteur werd. Patrick Delaforce heeft inmiddels ruim twintig boeken geschreven over militaire historie alsmede reisboeken en biografieŽn. Enkele van zijn titels die bij Pen & Sword gepubliceerd werden zijn: "Smashing the Atlantic Wall", "Churchill`s Secret Weapons", "Monty`s Highlanders", "Churchill`s Desert Rats in North Africa and Italy" en "Churchill`s Desert Rats in North-West Europe".

De memoires van de Britse militairen worden door auteur Delaforce in chronologische volgorde gebracht; van de landing in NormandiŽ en de Slag om NormandiŽ naar operatie Market Garden en de winter van `44-`45 aan de Maas en in de Peel tot het Ardennenoffensief en de strijd om de Siegfriedlinie. Toch zou je als lezer van een boek, van een auteur met een dergelijke imposante reeks titels op zijn naam als Patrick Delaforce, verwachten dat hij een duidelijke verhaallijn aanbrengt in zijn publicatie. Helaas is dit bij "Marching to the Sound of Gunfire" niet het geval. De stukjes van de Britse militairen zijn, hoe aangrijpend ze soms ook over kunnen komen, summier en worden slechts zeer kort ingeleid.

Doordat de memoires steeds van verschillende personen zijn, worden ze steeds voorafgegaan door de volledige naam, de rang en het legeronderdeel van de betreffende persoon. Het stukje "Grubby is Mad", van nog geen halve bladzijde, wordt bijvoorbeeld voorafgegaan door: "Private Albert J. Kings, 1 Worcesters with the green 43rd Wessex Wyvern Division, described his officer". Hierdoor is het boek een opsomming van allerlei namen van eenheden die de lezer niet kan onthouden. Na enkele hoofdstukken is hij of zij dan ook de draad kwijt en zal de interesse snel afnemen. De illustraties in het boek zijn veelal schetsen uit dagboeken en hadden heel indrukwekkend kunnen zijn. Helaas zijn ze te klein afgedrukt en is de bijbehorende tekst nauwelijks leesbaar. Als heruitgave lijkt "Marching to the Sound of Gunfire" dan ook niet nodig te zijn geweest.

Beoordeling: Matig

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
15-09-2014

Afbeeldingen