Two Fronts, One War

Titel: Two Fronts, One War
Ondertitel: Dramatic Eyewitness Accounts of Major Events in the European and Pacific Theaters of Operations on Land, Sea and Air in WWII
Schrijver: Sasser, Charles W.
Uitgever: Frontline Books (Pen & Sword Books Ltd)
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 212
Taal: Engels
ISBN: 9781848327276
Omschrijving:

"Two Fronts, One War" is een verzameling waargebeurde verhalen die zich afspelen tijdens gevechtshandelingen, of directe gevolgen daarvan, in de Tweede Wereldoorlog. Auteur Charles W. Sasser (1942, Sallisaw, Oklahoma), sinds 1979 een full-time freelance schrijver, journalist en fotograaf, interviewde hiervoor tientallen Amerikaanse oorlogsveteranen uit de periode 1940-1945. Omdat Sasser zelf ook een veteraan is, kan hij zich goed verplaatsen in de personages van de ondervraagden. Als ervaren schrijver en journalist kan hij bovendien de vertelde verhalen omzetten in dramatische ooggetuigenverslagen zoals beloofd wordt door de lange ondertitel "Dramatic Eyewitness Accounts of Major Events in the European and Pacific Theaters of Operations on Land, Sea and Air in WWII".

Zowel de titel van het boek als de lange ondertitel wijzen tevens op het feit dat de Tweede Wereldoorlog zich voor de Amerikanen op twee fronten afspeelde: Europa en de Pacific. Van beide oorlogstheaters zijn uiteraard verhalen in "Two Fronts, One War" opgenomen. Deze verhalen worden in chronologische volgorde gepresenteerd beginnende met de Japanse overwinningen in 1941-1942 en de zee- en veldslagen op en rond de Middellandse Zee en eindigend met het Proces van Neurenberg en de vergelijkbare processen in Tokyo. Daartussenin komen alle voor de Amerikanen iconische gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog aan bod; van de geallieerde bombardementen op Duitsland, de invasie van Europa, operatie Market Garden, het Ardennenoffensief tot de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

De veteranen die Charles Sasser interviewde vertegenwoordigen alle legeronderdelen, rangen en standen. Hij ondervroeg tevens verpleegsters en maakt, zoals ten tijde van de Tweede Wereldoorlog nog gebruikelijk was, onderscheid tussen blanke en zwarte militairen. De geÔnterviewden hebben echter allen met elkaar gemeen dat zij iets bijzonders te vertellen hebben. De verhalen zijn stuk voor stuk authentiek, dramatisch en in sommige gevallen ronduit hartverscheurend. Het is vrijwel eenieder bekend dat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog, het meest destructieve conflict in de wereldgeschiedenis, gruwelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld, maar dit komt nooit beter tot uiting dan in een ooggetuigenverslag. Alleen een persoon die het zelf heeft meegemaakt, kan de ware horror van een oorlog definiŽren. De verzameling verhalen van "Two Fronts, One War" maakt daarom veel indruk en kan tevens heel confronterend zijn.

Om de verhalen in de juiste context te plaatsen, laat auteur Sasser ze steeds voorafgaan door een korte uitleg van de situatie of legt uit hoe een bepaalde historische gebeurtenis tot stand kwam. Zo kan de lezer bijvoorbeeld voorafgaande aan de verslagen "The Cross" en "Massacre at Wereth" lezen over de achtergrond van "The Battle of the Bulge" ofwel het Ardennenoffensief. Door deze uitleg hoeft de lezer niet over een uitgebreide kennis van de Tweede Wereldoorlog te beschikken en bouwt de auteur een brug naar een zo breed mogelijke groep geÔnteresseerden. Hierdoor kan de schrijver met zijn boek, dat veel emoties losmaakt, een groot publiek confronteren met de werkelijke gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Zodoende is Charles W. Sasser als auteur in zijn opzet geslaagd.

Beoordeling: Zeer goed!

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
01-07-2014

Afbeeldingen