Battleships

Titel: Battleships
Onderitel: WWII Evolution of the Big Guns
Schrijver: Philip Kaplan
Uitgever: Pen & Sword Maritime
Uitgebracht: 2015
Pagina's: 144
Taal: Engels
ISBN: 9781783030354
Omschrijving:

"Battleships" is wederom een uitgave van Pen & Sword in de serie "Images of War". Deze serie bestaat inmiddels uit ruim honderd boeken en is gebaseerd op een collectie zeldzame foto`s of grafische afbeeldingen, die aangevuld wordt met bijschriften en bijbehorende teksten. De vaste ondertitel van de serie is "Rare Photographs from Wartime Archives". De boeken gaan vrijwel allemaal over een slag, campagne of wapen uit de Tweede Wereldoorlog, maar sommige uitgaves uit de serie behandelen onderwerpen over andere conflicten of een periode die meerdere oorlogen kan bevatten. Doordat de boeken uit de serie niet veel pagina`s tellen en standaard uit soft covers bestaan, zijn ze heel betaalbaar. Door deze laagdrempeligheid is de serie inmiddels behoorlijk succesvol.

"Battleships" heeft als ondertitel "WWII Evolution of the Big Guns". Deze ondertitel is een beetje misleidend omdat het boek niet gaat over de evolutie van de slagschepen en al helemaal niet over de ontwikkeling van de grote kanonnen. Het boek behandelt verschillende slagschepen en slagschipklassen met foto`s als leidraad. De verschillende klassen worden ook niet in historische volgorde beschreven, maar eerder in een willekeurige opvolging. Het boek begint wel met een hoofdstuk over de constructie van slagschepen, waarbij een aantal zeer interessante afbeeldingen van de kapitale oorlogsschepen in aanbouw worden getoond. Daarna volgt een hoofdstuk over bemanningsleden van vooral Amerikaanse slagschepen en ook in dit hoofdstuk zijn een handvol goede foto`s opgenomen.

Het derde hoofdstuk komt wat vreemd over, want dat behandelt de carrier, het nieuwe kapitale schip. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdrong het vliegdekschip het slagschip van de belangrijkste plaats in een aanvalsvloot. Vooral de Amerikanen gebruikten hun slagschepen om vliegdekschepen te beschermen zodat overduidelijk werd dat slagschepen de tweede viool gingen spelen. Het is logisch dat dit belangrijke historische feit genoemd wordt, maar het hoofdstuk past niet in een specifieke uitgave over slagschepen.

Vanaf het vierde hoofdstuk worden door auteur Philip Kaplan een vijftal slagschepen en slagschipklassen beschreven, beginnende met de Scharnhorst en de Gneisenau. Deze snelle Duitse slagschepen waren de eerste kapitale schepen die de Kriegsmarine liet bouwen na de Eerste Wereldoorlog, maar waren zeker niet de slagschepen waarvan de evolutie van de grote kanonnen een belangrijke plaats innam. De volgende klasse, die door de Amerikaanse auteur wordt beschreven, is het viertal Amerikaanse snelle slagschepen van de Iowa-klasse. Dit is een vreemde keuze omdat de vier Iowa`s (USS Iowa, USS New Jersey, USS Missouri en USS Wisconsin) juist de allerlaatste slagschepen ter wereld waren. De schepen werden tot begin jaren `90 van de vorige eeuw ingezet bij talloze conflicten, van de oorlog in Korea tot Vietnam en de Golfoorlog. De evolutie van de grote kanonnen kwam met het buiten dienst stellen van de vier Iowa-klasse slagschepen tot stilstand en daarom zou het beter zijn geweest om het boek met dit onderwerp af te sluiten.

Het Duitse slagschip Tirpitz is het daaropvolgende onderwerp, maar het gehele hoofdstuk bevat slechts ťťn enkele foto en die is niet zeldzaam zoals de vaste ondertitel van "Images of War" zou doen vermoeden. Op de evolutieladder van slagschepen zouden de Tirpitz en haar zusterschip de Bismarck een vrij hoge trede innemen omdat de Duitse schepen vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontworpen en gebouwd werden en dus zeer modern waren. Het volgende schip dat in "Battleships" beschreven wordt, is het Britse slagschip HMS Warspite van de Queen Elizabeth-klasse. Dit is ťťn van de bekendste slagschepen van de Tweede Wereldoorlog, maar het werd nog voor de Eerste Wereldoorlog ontworpen. Het schip en twee van haar zusterschepen, HMS Queen Elizabeth en HMS Valiant, werden meerdere malen gemoderniseerd, maar de primaire batterij bleef hetzelfde. De Britse Queen Elizabeth-klasse bevond zich dus vrij ver onderaan de evolutieladder.

Als laatste komt het Japanse Yamato-klasse slagschip aan de beurt. Dit is wel een goede keuze. Niet omdat de Yamato en de Musashi de laatste slagschepen waren, maar wel omdat zij de eerste waren met 46cm kanonnen. Dit waren de meest uitgekristalliseerde en meest machtige kanonnen die ooit operationeel zouden worden, de ware evolutie van de big guns. Omdat de Japanse slagschepen pas in dienst kwamen nadat de hoofdrol in de strijd op zee was overgenomen door de vliegdekschepen, speelden deze kanonnen echter geen rol meer. Zowel de Musashi als de Yamato werden tot zinken gebracht door Amerikaanse carriervliegtuigen. Van de Yamato-klasse slagschepen bestaat slechts een handvol foto`s. Dit komt omdat de schepen in het grootste geheim gebouwd werden en omdat zij betrekkelijk kort actief waren. De enkele afgebeelde foto`s van de klasse in "Battleships" zijn hierdoor zeker niet zeldzaam.

Met "Battleships" heeft auteur Philip Kaplan zeker geen standaardwerk afgeleverd. In het perspectief gezien van de serie "Images of War" is dit echter geen probleem. De boeken uit de serie zijn geen gezaghebbende publicaties op wetenschappelijk of historisch gebied en moeten gezien worden als aanvullingen op bestaande werken. "Battleships" bevat slechts een handvol foto`s die voldoen aan de vaste ondertitel, maar de aanvullende teksten zijn op zich goed. Het zou echter beter zijn geweest deze in de juiste volgorde te presenteren.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Peter Kimenai
Geplaatst op:
05-11-2015

Afbeeldingen