TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Russian Tanks of World War II: Stalin's Armoured Might

Titel: Russian Tanks of World War II: Stalin's Armoured Might
Schrijver: Tim Bean & Will Fowler
Uitgever: Ian Allan Publishing
Uitgebracht: 2002
Pagina's: 176
ISBN: 0711028982
Omschrijving:

Over tanks is veel geschreven. De meeste geschreven wetenschappelijke en populairwetenschappelijke boeken behandelen algemene tankgeschiedenis, Duitse tanks of zijn encyclopedisch van aard. Boeken over Sovjettanks zijn relatief schaars. ‘Russian Tanks of World War II: Stalin's Armoured Might’ (2002) focust zich op Sovjettanks die tussen 1900 en 1945 ontwikkeld werden. Met dit werk zijn de auteurs erin geslaagd een helder en overzichtelijk verhaal te schetsen van Sovjettankproductie. Niet alleen techniek komt ruim aan bod, ook de politiek-maatschappelijke context wordt toegelicht. Alvorens in te gaan op de diverse tankmodellen vertellen de auteurs het verhaal van Stalins grootschalige industrialisatiepolitiek die massaproductie mogelijk maakte. Fabrieken waren nodig om de Sovjet-Unie van een overwegend agrarische samenleving naar een modern geïndustrialiseerd land om te vormen.

Aanvankelijk was de Sovjet-Unie helemaal niet in staat om tanks in grote aantallen te produceren: vanaf het begin van de 20ste eeuw verschenen slechts enkele prototypes die vaak gedeeltelijk gebaseerd waren op Westerse ontwerpen. Westerse tankmodellen uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), zoals de lichte Franse FT-17, of onderdelen van Westerse tanks, werden min of meer gekopieerd. Strategie en tanktactieken komen in dit boek ook aan bod. Zo wordt het concept van ‘Deep Battle’ (Dieptegevecht) uitgelegd. De Sovjets waren hiermee revolutionair. De latere Duitse Blitzkrieg vertoonde veel overeenkomsten. De tank vormde een essentieel onderdeel van de in de jaren twintig en dertig opgerichte gemechaniseerde brigades en gepantserde eenheden van het Sovjetleger. De Eerste Wereldoorlog toonde aan dat het tankwapen infanterieverliezen kon reduceren. Onkwetsbaar voor prikkeldraad en machinegeweren waren tanks gevreesde en intimiderende wapens. De tank is – samen met het machinegeweer en het vliegtuig – een van de belangrijkste militaire uitvindingen van de 20ste eeuw.

Alle belangrijke tankmodellen komen in dit boek aan bod: van prototypetanks, lichte tanks, zoals de T-26 en BT en middelzware tanks, zoals de T-28 en T-34, tot zware modellen, zoals de T-35, KV (KV-1, KV-2, KV-1S) en Jozef Stalin (JS of IS). De belangrijkste tankmodellen zijn voorzien van technische tabellen. De T-34 heeft een eigen hoofdstuk: geheel gerechtvaardigd omdat die tank over het algemeen het meest succesvolle tankontwerp was en er tienduizenden exemplaren geproduceerd zijn. Het hoofdstuk begint met het ‘basismodel’ T-34-76 en behandelt in het laatste stuk de verbeterde, in 1943 verschenen T-34-85 tank met het sterkere 85mm kanon. Alle tanks zijn voorzien van mooi en interessant illustratiemateriaal. Afgezien van enkele fouten, de ISU-122 wordt bijvoorbeeld als IS-2 aangeduid, zijn de onderschriften over het algemeen feitelijk correct. Gedetailleerde informatie wordt in het boek gegeven over betrokken ingenieurs, fabrieken en productiemethoden. Het technische gedeelte sluit af met de laatste zware Sovjettank die rond 1945 ontwikkeld werd: de Jozef Stalin 3 (JS-3). Een samenvatting wordt gegeven aan het eind van het boek.

De auteurs zorgen ervoor dat het boek voor iedereen leesbaar is: ook voor mensen die weinig of niets over tanks weten. Het boek volgt een chronologie waarin alle belangrijke gebeurtenissen en tanks aan bod komen. Achterin het boek staan gedetailleerde tabellen met informatie over productiecijfers en verliezen. 'Russian Tanks of World War II: Stalin's Armoured Might’ (2002) is een boek dat iedere tankliefhebber of militair historicus in zijn collectie moet hebben. Gedetailleerd en omvattend zijn twee begrippen die het boek goed omschrijven!

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
18-12-2016
Laatst gewijzigd:
01-01-2017
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen