Illustrated Directory of Tanks of the World

Titel: Illustrated Directory of Tanks of the World: From World War I to the Present Day
Schrijver: David Miller
Uitgever: Cassell
Uitgebracht: 2000
Pagina's: 480
ISBN: 0760308926
Omschrijving:

Over tanks is veel geschreven. De meeste wetenschappelijke en populairwetenschappelijke boeken behandelen algemene tankgeschiedenis, Duitse tanks of zijn encyclopedisch van aard. Sommige boeken behandelen niet alleen tanks uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook tanks uit de Eerste Wereldoorlog en moderne tanks. Genoemde publicatie behandelt belangrijke tankmodellen uit de 20ste eeuw. Een samenvatting omschrijft het boek als volgt: 'detailed technical specs, development details and informed comment on the performance of more than 150 tanks fill this unique reference. Arranged chronologically covering the world's major armies, clearly displays the decade-by-decade evolution of light, medium, and heavy main battle tanks. Superbly crafted and accurate color artworks, together with dramatic photos, feature the tanks in action'. De meeste uitspraken berusten op feiten, echter, uniek kan dit boek niet worden genoemd gezien het grote aantal publicaties over tanks en voertuigen.

De publicatie begint met een korte introductie over het tankwapen. Een algemeen overzicht wordt gegeven waarbij moderne ontwikkelingen (pantser, munitie) de revue passeren. Daarna gaat het boek over op de beschrijving van tankmodellen. Elke tank is voorzien van zwart-wit of kleurenfoto's en van technische gegevens (onder andere: afmetingen, bepantsering, bewapening, aandrijving, snelheid). De redelijk uitgebreide beschrijvingen schetsen de ontwikkelingshistorie en inzet van de diverse voertuigen. De tanks uit de Tweede Wereldoorlog zijn over het algemeen goed beschreven, afgezien van het feit dat enkele onjuiste gegevens gepresenteerd worden (soms onjuiste afmetingen, productieaantallen, bewapening). Het grootste pluspunt van het boek is dat het compacte beschrijvingen van tanks geeft. Het gaat in op de belangrijkste aspecten van tankmodellen en wijd niet teveel uit over ťťn specifiek tankmodel. Daardoor is het boek voor iedere geÔnteresseerde geschikt. Het kleine formaat van de publicatie is ook erg handig. Vergeleken met andere populairwetenschappelijke publicaties over tanks of gepantserde voertuigen is het werk geenszins 'compleet' of erg gedetailleerd, maar dat is ook niet de bedoeling van deze publicatie.

Concluderend kunnen we stellen dat dit boek de moeite waard is om te lezen. Geschikt voor 'leken' en specialisten is dit boek een waardevolle aanvulling op ieders (populair)wetenschappelijke oorlogsboekencollectie!

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
09-01-2017

Afbeeldingen