Rotterdam frontstad

Titel: Rotterdam frontstad
Schrijver: Gerard Groeneveld
Uitgever: Van Tilt
Uitgebracht: 2016
Pagina's: 318
ISBN: 9789460042584
Omschrijving:

De schrijver van dit boek is de 61-jarige Rotterdammer Gerard Groeneveld. Na zijn studie Nederlands heeft hij zich voornamelijk beziggehouden met onderwerpen in relatie tot collaboratie, propaganda en fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft meerdere boeken geschreven die geroemd worden: "Zwaard van de Geest" (2001), "Kriegsberichter" (2004), "Heinz in Holland" (2007) en "Zo zong de NSB" (2007). Als onderzoeksjournalist en recensent schreef hij voor NRC Handelsblad en de Volkskrant.

Groeneveld is als geboren Rotterdammer geïnteresseerd in de strijd in zijn geboortestad. Hij zocht vaak op internetveilingen naar fotoís uit de Tweede Wereldoorlog. Aldus leerde hij dat veel Duitse soldaten fotoís maakten van hun veldtochten en in de loop der tijd verzamelde hij vele fotoís.

Tijdens deze zoektocht kreeg hij op een gegeven moment een "Kriegstagebuch" in handen over de strijd in Rotterdam. Daarin bleken zich onverwacht het originele document te bevinden van het tweede Duitse ultimatum aan de Nederlandse troepen in Rotterdam en het door de commandant van de stad, kolonel Scharroo, ondertekende capitulatiedocument van na het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.

Vanwege de vondst van deze documenten, het nadere onderzoek daarnaar en de vele verzamelde fotoís werd het idee voor dit boek geboren. Veel onderzoek in andere documentatie en het voeren van gesprekken met deelnemers en toeschouwers van die oorlogsdagen maakten het geheel compleet.

Het boek is opgebouwd volgens een tijdlijn die loopt van de eerste oorlogsdag op 10 mei 1940 tot en met de dag van het bombardement op de stad en de capitulatie op 14 mei 1940. Per dag wordt de strijd om de bruggen beschreven. Bruggen die voor de Duitse troepen van belang waren om vanuit het zuiden van Rotterdam toegang tot de rest van de stad te krijgen en een snelle doorgang te hebben naar Den Haag.

Bijzonder is dat alle betrokken partijen aan bod komen: verhalen van Nederlandse militairen, politieagenten, bewoners van het Noordereiland en het noordelijke deel van Rotterdam, maar ook die van Duitse militairen zijn beschreven. Door de combinatie van de meeslepende stijl van schrijven met de vele fotoís is er een gedetailleerd boek ontstaan vol van emoties. Een verhaal met tijdslijn in beeld en woord waarin je als het ware meekijkt over de schouders van de mensen die de ingrijpende meidagen van 1940 in Rotterdam hebben meegemaakt.

Zoals het verhaal van Johan van der Mast, vader van een jong gezin op het Noordereiland, die daar allerlei hulp verleent aan slachtoffers en die met gevaar voor eigen leven tijdens de strijd zelfs de brug oversteekt om de Nederlandse troepen te bewegen de strijd te staken om de inwoners van het Noordereiland verder te sparen. Of het verhaal van de Duitse officier, Leutnant Schwiebert, die voor de inval al aangeeft bang te zijn dat hij zal sneuvelen, wat inderdaad op 11 mei 1940 gebeurt.

Er is een locatielijst gevoegd zodat je locaties zelf ter plaatse kunt bezoeken met de verhalen uit het boek in je gedachten. Het boek is ook voorzien van namenlijst zodat je de belevenissen van een persoon in die dagen goed kunt volgen. Wel kan de indeling van de paginaís (twee kolommen tekst per pagina) als minder prettig worden ervaren. Een lezer, zeker als die minder ingelezen is in deze geschiedenis, kan ook overweldigd raken en de draad kwijt raken. Zeker omdat er zoveel gedetailleerde informatie gegeven wordt.

Wat jammer genoeg ontbreekt is een schema met alle eenheden en de aantallen van de manschappen die strijd hebben geleverd in Rotterdam en een overzicht van de aantallen en soorten slachtoffers.

Er zijn meerdere boeken over de meidagen in 1940 en de strijd in Rotterdam, maar dit boek is niet het zoveelste boek. Het is een gedetailleerde publicatie, ondersteund met vele mooie en indrukwekkende fotoís. Voor de geïnteresseerden in Rotterdam in de meidagen 1940 is het zeker een aanrader om te lezen, maar ook voor ieder ander met een brede belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wijnand de Gelder
Geplaatst op:
03-05-2017

Afbeeldingen