Reportages van Lefranc 5 - De landing

Titel: Reportages van Lefranc 5 - De landing
Schrijvers: Olivier Weinberg en Isabelle Bournier
Uitgever: Casterman
Uitgebracht: 2014
Pagina's: 56
ISBN: 9789030370321
Omschrijving:

Door de tijd heen is een aanzienlijk aantal boeken geschreven, zijn documentaires gemaakt en speelfilms opgenomen met als onderwerp D-Day, het begin van operatie Overlord op 6 juni 1944. Vanuit verschillende perspectieven zijn de gebeurtenissen rondom deze dag belicht. Aan deze verzameling is ook een stripboek annex geschiedenisboekje toegevoegd, getiteld ‘Reportages van Lefranc 5: De Landing’ van tekenaar Olivier Weinberg en schrijfster Isabelle Bournier, directrice van het Caen Memorial museum. Een stripboek gemaakt voor jeugdige lezers maar zeker ook interessant voor volwassenen.

De gebeurtenissen van 6 juni 1944 zijn alom bekend. Tienduizenden geallieerde soldaten beginnen via luchtlandingen en door middel van enorme amfibische landingen op de Franse stranden van Normandie met de aanval op de Atlantikwall die uiteindelijk zou leiden tot de bevrijding van West-Europa. Het stripboek begint met een beknopt maar doeltreffend overzicht van het verloop van de Tweede Wereldoorlog voorafgaand aan 6 juni 1944. Verder geeft het een mooi beeld van de voorbereidingen die werden getroffen in aanloop naar operatie Overlord en D-Day. Onder andere het werk van het Franse verzet en de geallieerde operatie Fortitude (een misleidingsplan) worden op een prettige manier uitgelegd.

Operatie Neptune en de daadwerkelijke landingen op de stranden van Normandië worden op een duidelijke manier beschreven en verduidelijkt met mooie tekeningen. Het stripverhaal vertelt welke militaire eenheid verantwoordelijk was voor welk strand en wat de vorderingen waren na de eerste dag. Ook geeft het hoofdstuk ‘100 dagen strijd in Normandië’ een goed inzicht in wat nodig was voordat de geallieerde troepenmacht werkelijk konden uitbreken uit Normandië. De aanvullende informatie in verschillende hoofdstukken is erg duidelijk en voegt veel toe aan de verhaallijn over de landingen op D-Day.

Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de stripreeks van de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin. ‘De reizen van Lefranc’ is een soort spin-off van de hoofdreeks. Het scenario komt van Jacques Martin, de tekeningen van Régric. Een jaar na de dood van Jacques Martin werd de reeks voorgezet onder de naam ‘De reportages van Lefranc’. De serie over de Tweede Wereldoorlog omvat naast ‘De Landing’, ook de delen ‘De Atlantische Muur’ (Reportages van Lefranc 4), ‘Het Ardennenoffensief’ (Reportages van Lefranc 6), ‘De Ondergang van het Derde Rijk’ (Reportages van Lefranc 7) en ‘De strijd om de Pacific’ (Reportages van Lefranc 8).

Het stripboek ‘Reportages van Lefranc 5: De landing’ is zonder twijfel een welkome aanvulling op de boeken en filmbeelden die reeds voorhanden zijn. Wel moet in ogenschouw genomen worden dat het een jeugdboek betreft. Het bevat zeker geen nieuwe of onbekende feiten. Dat is ook niet de bedoeling van het stripboek. Het geeft op een prettige en visuele manier weer wat er gebeurde in de aanloop van, op en in de nasleep van 6 juni 1944. Het leest erg fijn en de aanvullende informatie over geallieerde voertuigen, schepen en uniformen is erg informatief. Ook voor diegene die reeds goed geďnformeerd is over de gebeurtenissen rondom D-Day is ‘Reportages van Lefranc 5: De landing’ erg de moeite waard.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
19-05-2018
Laatst gewijzigd:
28-07-2018

Afbeeldingen