TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De Lancaster Hollander

Titel: De Lancaster Hollander
Schrijver: Pieter Keiman
Uitgever: Boekscout
Uitgebracht: 2018
Pagina's: 222
ISBN: 9789402247756
Omschrijving:

Na de Duitse bezetting van Nederland in mei 1940 wijkt de Nederlandse radiotelegrafist Piet Rienkema uit naar Groot-BrittanniŽ. Ondanks dat het schip waarop hij dient, de kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau, tijdens de overtocht ten onder gaat als gevolg van een Duitse luchtaanval, bereikt hij veilig Engeland. Na een aantal strubbelingen met de marineleiding verlaat hij de Nederlandse zeemacht en treedt in dienst bij de Britse Royal Air Force (RAF). Hij wordt hier radio-operator in een Avro Lancaster bij no 617 Squadron, dat onder leiding staat van de bekende Britse piloot Wing Commander Guy Gibson. Zal hij de oorlog overleven en herenigd worden met zijn naasten of zal hij zijn noodlot vinden in het hoge noorden?

Piets verhaal wordt afgewisseld met dat van Cathleen. Zal deze jonge Britse in het Zweden van de jaren 60 eindelijk antwoord vinden op de vragen die haar al zo lang kwellen? Tezamen vormen zij de ingrediŽnten voor de spannende oorlogsroman ĎDe Lancaster Hollanderí van Pieter Keiman, een pseudoniem van Peter Kimenai. Van de auteur zijn al meerdere boeken verschenen, fictie en non-fictie, onder meer over zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine in de jaren í80. Ook heeft hij veel bijdragen geschreven voor Go2War2.nl.

In het begin van de roman worden de gebeurtenissen tamelijk afstandelijk beschreven, waardoor je niet direct een beeld kunt vormen van de personages. Doordat de gebeurtenissen elkaar vanaf het begin in een razend tempo opvolgen, boeit het verhaal echter wel vanaf de eerste pagina. Gaandeweg geven de personen ook steeds meer van hun emoties prijs, waardoor je je meer in hun gedachtewereld kunt verplaatsen. Dit geldt zeker voor de vrouwelijke hoofdpersoon. Met rake zinnen worden de personages getypeerd. Keiman vervalt nooit in lange emotionele bespiegelingen, maar houdt voortdurend de vaart in het verhaal.

Vooral als de Avro Lancaster van Rienkema een noodlanding moet maken in het onherbergzame noorden van ScandinaviŽ, wordt de roman zeer spannend. Bepaalde scŤnes, onder meer over confrontaties met Duitse militairen en de natuurkrachten in de Noordse wildernis, zijn bloedstollend beschreven, zonder dat het ongeloofwaardig wordt. De ervaringen van de hoofdpersoon doen enigszins denken aan die van de Japanse militair Hiroo Onoda, die in zijn eentje moest zien te overleven in de jungle van het Filipijnse eiland Lubang.

De marine-achtergrond en de fascinatie van de auteur voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog komen duidelijk naar voren in het boek. Op overtuigende wijze schetst Keiman het leven aan boord van een schip van de Koninklijke Marine tijdens de Tweede Wereldoorlog, inclusief de soms moeilijke voedselsituatie en de conflicten tussen officieren en lagere manschappen. Hij verhaalt ook overtuigend over de ervaringen van de bemanningen van Bomber Command en dan vooral de radio operators. Talloze daadwerkelijk plaatsgevonden gebeurtenissen passeren de revue en worden op historisch accurate wijze beschreven door Keiman. Onder meer de ondergang van de Nederlandse kanonneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau in mei 1940, de aanvallen op de Roerdammen door No 617 Squadron in 1943 (operatie Chastise) en de ondergang van het Duitse slagschip Tirpitz op 12 november 1944 (Ondergang van de Tirpitz) passeren de revue.

Keiman bewijst ook goed op de hoogte te zijn van overlevingstechnieken in de Arctische wildernis, van het bouwen van een schuilplaats tot het verzamelen van voedsel. Ook de geografie, natuur en weersomstandigheden van een dergelijke omgeving weet hij goed te typeren. Hierdoor kun je je als lezer nog beter inleven in het verhaal en waan je je bijna zelf op de plek die wordt beschreven. ĎDe Lancaster Hollanderí heeft alles van een goede oorlogsroman: een spannend plot, bloedstollende actiescŤnes, interessante hoofdpersonen en een uitstekende historische verantwoording. Het is dan ook een echte aanrader, zowel voor geÔnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog als voor liefhebbers van avonturenromans.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Wesley Dankers
Geplaatst op:
26-10-2018
Laatst gewijzigd:
09-12-2018
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

Nieuwe WO2-roman van Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai

sep2018

Nieuwe WO2-roman van Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai

Onder zijn pseudoniem, Pieter Keiman, heeft Go2War2.nl-auteur Peter Kimenai een roman geschreven die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek, getiteld ĎDe Lancaster Hollanderí, is uitgebracht door Boekscout en o.a. te verkrijgen op de website van de uitgeverij en Bol.com (ISBN: 9789402247756). Piet Rienkema is een jonge Nederlander die vlak voor de Tweede Wereldoorlog bij de Koninklijke Marine dient als telegrafist. De Duitsers maken een abrupt einde aan de organisatie die hem zo lief is en hij moet uitwijken naar Engeland, waar hij besluit de strijd tegen Hitler verder voort te zetten bij de Royal Air Force. Aan zijn strijd komt een einde als hij in het wilde en koude noorden van ScandinaviŽ crasht en moet zien te overleven in de subarctische omgeving. Zal zijn noodlot hem eindelijk de nodige rust brengen? Intussen zoekt een dochter in het vredige, maar roerige Zweden van de jaren `60 naar haar vader die ze nooit gekend heeft. Zal haar zoektocht ook doodlopen in de ijzige, noordse wildernis of zal haar weg die van Piet Rienkema kruisen? Peter Kimenai (1964) woont met zijn vrouw en twee zoons in Dongen, Noord Brabant. Hij diende van 1982 tot 1987 bij de Koninklijke Marine en reisde daarna met zijn vrouw de gehele wereld over. Uit die periode stamt zijn interesse voor militaire scheepvaart en avontuur. Later ontwikkelde Peter tevens een grote belangstelling voor geschiedenis, vooral het tijdvak rond de Tweede Wereldoorlog. Al deze aspecten heeft hij gebruikt bij het schrijven van de historische avonturenroman De Lancaster Hollander.

Lees meer