Toen & Nu - 101st Airborne Market Garden

Titel:101st Airborne - Market Garden 1944
Schrijver:Smith, S. & Forty, S.
Uitgever:BBNC Uitgevers
Uitgebracht:2017
Pagina's:64
ISBN:9789045321783
Omschrijving:

Gebeurtenissen rond operatie Market Garden zijn algemeen bekend. Op 17 september 1944 vond een grootschalige luchtlandingsoperatie genaamd Market plaats en begonnen Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen een grondoffensief vanuit BelgiŽ, operatie Garden. Doel van het luchtlandingsoffensief was belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen. Hierna zouden grondtroepen via deze bruggen snel kunnen doorstoten richting Nunspeet bij het IJsselmeer. Duitse troepen in het westen van Nederland kwamen dan vast te zitten. Ook bestond de mogelijkheid om door te stoten naar het oosten waar het industriŽle hart van Duitsland, het Ruhrgebied, lag. Onderdeel van de Amerikaanse luchtlandingstroepen was de 101st Airbornedivisie, bijgenaamd de Screaming Eagles.

De serie "Toen & Nu" van uitgeverij BBNC reconstrueert aan de hand van foto's van vroeger en nu oorlogssituaties en operaties die plaatsvonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "101st Airborne Market Garden 1944" is ťťn van de delen. Verschillende kaarten in dit boek tonen waar de 101st Airbornedivisie landde en wat de progressie was de opvolgende dagen. Vanuit Son en Best trok de divisie op richting Eindhoven alwaar ze betrokken was bij de bevrijding van deze stad. Verder werd ze ingezet bij de verdediging van Veghel waarna ze later betrokken was bij gevechten om en de verdediging van het zogenaamde "eiland" tussen Elst en Driel.

"Toen & Nu - 101st Airborne Market Garden 1944 " is een alleraardigst boekje voor mensen die geÔnteresseerd zijn in de gebeurtenissen rond Market Garden. Een duidelijke omschrijving van gebeurtenissen aangevuld met mooie foto's geven een mooi visueel beeld van waar de verschillende gevechten zich afspeelden. De kaarten in het boekje voegen veel informatie toe. Het is geen geschiedenisboek dat diep op zaken tijdens Market Garden ingaat. Dat is ook niet de opzet. Wel kan het boekje dienen als gids voor mensen die het leuk vinden plaatsen te bezoeken waar gebeurtenissen hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fotoís van locaties en monumenten geven een mooi overzicht van de tegenwoordige situatie. Daarmee is "Toen & Nu - 101st Airborne Market Garden 1944" een mooie aanvulling op de informatie die reeds ruimschoots beschikbaar is.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
12-03-2019
Laatst gewijzigd:
20-03-2019

Afbeeldingen