Tiger & King Tiger Tanks and Their Variants (German Fighting Vehicles)

Titel:Tiger & King Tiger Tanks and Their Variants - (German Fighting Vehicles)
Schrijver:Spielberger, Walter J.
Uitgever:G T Foulis & Co Ltd
Uitgebracht:1991
Pagina's:220
Taal:Engels
ISBN:9780854298419
Omschrijving:

Diepgaande wetenschappelijke en populairwetenschappelijke boeken over tanks en andere pantservoertuigen van Hitler-Duitsland of de geallieerden bestaan slechts in kleine aantallen. Sommige publicaties gaan vrij uitgebreid in op de technische details van voertuigen zoals de bepantsering, de (fysieke) afmetingen, de motor en het motorvermogen, de bewapening, etc. Andere boeken gaan nog een stapje verder en behandelen tevens vuursnelheden, type motoren en motorvermogen, specifieke bepantseringen, koepeldraaisnelheden, etc. Het boek 'Tiger & King Tiger Tanks and Their Variants' (1991) van militair expert en auteur Walter J. Spielberger is een van de meest gedetailleerde, zo niet het meest gedetailleerde boek over de Duitse Tiger I (Panzerkampfwagen VI Ausf. E, Sd.Kfz. 181/PzKpfw VI Tiger), Tiger II (Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II, Sd.Kfz. 182/PzKpfw VIb KŲnigstiger) en hun varianten (Ferdinand tankjager, Sd.Kfz. 184 en Jagdtiger, Sd.Kfz. 186/Panzerjšger Tiger Ausf. B). Opgemerkt dient te worden dat de gerecenseerde versie de vertaalde Engelse versie is van het Duitse boek.

De publicatie is zo gedetailleerd dat de teksten zelfs ingaan op de gebruikte soorten schroeven, technische tekeningen van motoren met bijbehorende details, wielonderdelen, koepels en koepelringen, soorten aandrijvingen met beschrijvingen, rupsbanden met uitleg, wielen, brandstoftanks, onderwateruitrustingen (o.a. zuurstofbuizen), beschrijvingen van uitlaten en nog veel meer. Het boek gaat daarnaast in op andere technische gegevens zoals minimale en maximale pantserdiktes (voorkant, zijkant en achterkant koepel en romp), gebruikte soorten pantsergranaten (inclusief gewichten), afmetingen van koepels, rompen en onderstellen, aantallen wielen, etc. Met andere woorden: de publicatie is zeer compleet wat betreft technische details en bijbehorend fotomateriaal.

Wat meteen opvalt zijn de informatieve teksten die ingaan op belangrijke personen (ingenieurs en technici), de technische ontwikkelingsgeschiedenis van de Tiger I en Tiger II (en varianten), de ontwikkelings- en productiegeschiedenis van alle modellen (het 'waarom') en de zeer diepgaande technische aanhangsels (appendices). Het fotomateriaal is uniek te noemen: alle foto's zijn tijdens de oorlog gemaakt in met name Duitse en Oostenrijkse fabriekshallen. Ook zijn er primaire technische documenten en foto's van testritten die met tanks gemaakt werden. Slechts enkele kleurenafbeeldingen zijn in de publicatie aanwezig: een aantal tekeningen van de eerste productieversies van de Tiger I (met en zonder geheel stalen wielen), een Tiger II, een Tiger I (P)/VK 4501 (P) en een Ferdinand. Die tekeningen zijn door een tweede tankexpert, Hilary L. Doyle, rond 1976 gemaakt. De zeer diepgaande teksten zijn vaak gebaseerd op primair bronmateriaal en soms zijn citaten van betrokken personen of firma's zoals Henschel of Porsche, aanwezig. De vele technische zwart-wit tekeningen en fabrieksfoto's van onderdelen zorgen ervoor dat technische mensen ook interesse in het boek kunnen hebben. Wat ontbreekt in het boek zijn details over inzet of eenheden door wie de behandelde voertuigen werden gebruikt. Het boek is overwegend een technische verhandeling waarbij de auteur gebruik maakt van belangrijke data, primaire en secundaire bronnen en zwart-wit afbeeldingen. Dat wordt ook duidelijk gemaakt (onder andere op de achterkant: het gaat om een technische beschouwing en de bijbehorende ontwikkelings- en productiegeschiedenis).

De vele details in het boek zijn soms zo diepgaand dat alleen (techniek) experts de exacte werking van de diverse onderdelen kunnen begrijpen. Om enkele voorbeelden te noemen: de transmissie komt uitgebreid aan bod, de torsiestaafveringen worden besproken, de wielsoorten en de bijbehorende componenten passeren de revue. Handig is dat bijbehorende teksten aanwezig zijn en vaak worden de diverse onderdelen en de functie daarvan met behulp van (Duitse) woorden aangegeven. De vele aanhangsels in het boek gaan onder andere in op de technische gegevens van de Tiger I (Ausf. E), de Tiger II (Ausf. B), de hoofdbewapening van de Tiger II (8.8 cm KwK 43 L/71), de gegevens van de diverse prototypes en pogingen die vooraf gingen aan beide tanks (zoals de verschillende 'VK': Versuchskonstruktionen). Ook worden motoren besproken (zoals de Maybach HL 230 P30, de Maybach HL 230 P45 en de verschillende experimentele versies). Het boek sluit af met een handleiding die speciaal voor Tiger-bemanningen tijdens de oorlog gemaakt werd.

Na het lezen van het boek werd het de auteur van dit artikel duidelijk dat de publicatie een echte technische schat aan informatie is. De zeldzame foto's van fabriekshallen en assemblageplekken complementeren het geheel. Voordelen van het boek zijn de diepgang en het fotomateriaal, nadelen het feit dat sommige informatie (exacte werking van bepaalde onderdelen) onbegrijpelijk is voor niet-technici. Daarnaast is het boek zeker niet bedoeld voor personen die weinig of niets afweten van tanks en pantservoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De auteur van het boek had duidelijk specialisten of mensen die in ieder geval een ruime achtergrondkennis hebben in gedachte. Ook zijn soms kleine fouten in het boek aanwezig (voorbeeld: sommige kanonnen worden soms foutief in cm uitgedrukt i.p.v. in mm zoals de 128mm, in het boek soms 128cm, oftewel 12,8 cm PaK 44 L/55 en de foutieve aanduiding van de 7,5 cm PaK 42 L/70). De publicatie kan met recht een van de meest gedetailleerde, misschien wel het meest gedetailleerde technische boek over de Duitse Tiger-tanks genoemd worden. Al met al is het boek zeker de moeite waard om te hebben en te lezen, al is het maar om de diverse originele zwart-wit foto's en gegevens te bestuderen. Een gezaghebbend werk!

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
01-06-2019
Laatst gewijzigd:
06-06-2019

Afbeeldingen