TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

De leeuwen van Carentan

Titel:De leeuwen van Carentan - Fallschirmjäger-Regiment 6, 1943-1945
Schrijver:Griesser, V.
Uitgever:S.I. Publicaties
Uitgebracht:2019
Pagina's:250
ISBN:9789070987008
Omschrijving:

Over de Tweede Wereldoorlog zijn ontelbare boeken geschreven. Het gros van de mainstream boeken zijn beschreven vanuit een geallieerd oogpunt. Volker Griesser heeft zijn boek "De leeuwen van Carentan" gewijd aan het 6e Fallschirmjägerregiment, wat een van de bekendste en meest gerespecteerde Duitse regimenten is uit de Tweede Wereldoorlog.

De bijnaam ‘Leeuwen van Carentan’ verwierf de eenheid tijdens haar heroïsche strijd rondom Carentan in de eerste dagen van de geallieerde invasie in Normandië. Fallschirmjäger-Regiment 6 (FJ-6) vocht onder andere tegen de beroemde Amerikaanse parachutisten van de 101ste Airborne, maar was uiteindelijk niet in staat om de geallieerde opmars door Normandië te stoppen.

Al snel werd de strijd verlegd naar het grensgebied van Nederland en België en naar het gebied van operatie Market Garden alwaar de eenheid wederom werd geconfronteerd met de 101e Airborne. De strijd was hard, maar fair, al was ook FJ-6 niet bij machte om, mede door het geallieerde overwicht in de lucht, een beslissende overwinning te boeken. Al mislukte operatie Market Garden, mede dankzij de inzet van de Duitse Fallschirmjäger. Het regiment begon langzaamaan de reputatie te krijgen van een ‘brandweer-eenheid’; overal waar nood-aan-de-man was, daar werd de eenheid ingezet.

Zo ook in het westen van Brabant alwaar de eenheid een defensieve tactiek hanteerde die slechts met grote verliezen en een constante instroom van nieuw materieel en verse manschappen door de geallieerden kon worden bedwongen. De Duitse parachutisten hadden deze luxe niet. Men was voortdurend onderbemand en had tekorten aan werkelijk alles. De nieuwe manschappen die zij kregen waren vaak niet meer dan onervaren jongens die net uit de schoolbanken kwamen, luchtmachtpersoneel dat elders niet meer nodig was. Dat verklaart ook waarom de eenheid, ondanks heldhaftig optreden, continue op de terugtocht was en door de geallieerde wals werd voortgejaagd.

De eenheid werd onder leiding van hun bevelhebber Friedrich August Freiherr von der Heydte ingezet voor een haast krankzinnige dropping in de Hoge Venen, tijdens het Ardennenoffensief. Ook hier verloor de eenheid veel manschappen door gebrekkige voorbereiding, onervaren piloten en het slechte weer. Aan het einde van de oorlog streed de eenheid nog op verschillende strategische punten in Duitsland (o.a. in het Hürtgenwald), totdat de weinige manschappen die waren overgebleven uitgeput en moegestreden in geallieerde gevangenschap gingen.

"De Leeuwen van Carentan" is een geweldig boek, met mooie foto’s en fantastische anekdotes van hen die erbij waren. De verhalen van de leden van Fallschirm-regiment 6 zijn bijzonder en geven een goed beeld van de ontberingen en de heldhaftigheid van de eenheid. Juist de verhalen van de parachutisten zélf brengen het boek tot leven en zorgen ervoor dat dit boek een waardevol document is. Volker Griesser heeft geweldig werk geleverd door het boek ook prettig leesbaar te houden.

Toch is er jammer genoeg ook een minpunt: "De leeuwen van Carentan" is een vertaling van het boek "Die Löwen von Carentan, Das Fallschirmjägerregiment 6 1943-1945". Bij het lezen van de Nederlandse uitgave krijgt de lezer de indruk dat er geen laatste controle is geweest voordat het boek is uitgegeven. Er zijn vele fouten die irritatie oproepen: zinnen waarin woorden zijn weggelaten of dubbel in staan, grammaticale fouten of zinsconstructies die alleen maar vragen oproepen. Al met al geeft dit de indruk van haast en slordigheid en dat heeft het boek van Griesser niet verdiend. Wanneer de uitgever in staat is om het boek bij een volgende druk nog eens goed tegen het licht te houden, dan zal het boek ook de waarde krijgen die het verdient.

Beoordeling: Goed

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
20-11-2019
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen

Gerelateerd nieuws

De oorlog vanuit het perspectief van de man die heeft gevochten

nov2019

De oorlog vanuit het perspectief van de man die heeft gevochten

In het voorjaar van 2019 verscheen bij uitgeverij S.I. Publicaties het boek De leeuwen van Carentan over het Fallschirmjäger-Regiment 6 gedurende de periode 1943-1945. We stelden de auteur, Volker Griesser, enkele vragen via e-mail. De hieronder staande vragen en antwoorden werden vertaald vanuit het Engels door Arnold Schunck.

Lees meer