TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Atlas van WOII

Titel:Atlas van WOII - De Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten
Schrijver:Overy, R. & Snow, P.
Uitgever:Lannoo
Uitgebracht:2019
Pagina's:288
ISBN:9789401464048
Omschrijving:

Om een helder beeld te krijgen van de geschiedenis van alle gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zijn fotoís en ooggetuigenverslagen uitstekend geschikt. Al kunnen zelfs fotoís en ooggetuigenverslagen de echte waarheid niet voor 100% benaderen, toch zijn het net deze zaken die de meeste aandacht genereren.

Een andere wijze om een beeld te krijgen van de Tweede Wereldoorlog is het bestuderen van kaartmateriaal. Om de liefhebber tegemoet te komen is er nu het prachtige boek "Atlas van WOII - De Tweede Wereldoorlog in meer dan 100 kaarten". De publicatie wordt ingeleid door historicus en BBC-persoonlijkheid Peter Snow. De gerenommeerde Britse historicus Richard Overy werd bij de samenstelling als consultant geraadpleegd.

In het boek worden de gebeurtenissen in de aanloop van en tijdens de Tweede Wereldoorlog beschreven, gelardeerd met schitterend vormgegeven kaarten die een duidelijk beeld geven. Ook de verschillende nevenaspecten van de Tweede Wereldoorlog, en zelfs van de nasleep, worden op deze wijze geŽtaleerd. Naast een korte verhelderende tekst en een tijdlijn worden ook in de kaarten door middel van pop-up-veldjes de speciale gebeurtenissen aangeduid.

Er is niet alleen aandacht voor het Europese strijdtoneel. Sterker nog; er is uitgebreide aandacht voor Afrika en vooral voor de Japanse oorlogsactiviteiten in AziŽ. Zaken als de Holocaust en de dekolonisatie komen ook aan bod. Zo krijgt de lezer een redelijk volledig beeld van de uitgebreide en complexe geschiedenis die deze oorlog met zich meebrengt. De kaarten zijn af en toe zo groot dat het boek verticaal gehouden moet worden om een totaalbeeld te kunnen krijgen. Het is dan ook aan te raden het toch al grote, zware boek op een tafel te leggen tijdens het lezen.

De makers van dit boek hebben duidelijk blijk gegeven van het feit dat zij niet alleen aandacht hebben voor de gebruikelijke hoogtepunten van de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk is er veel aandacht voor D-day, operatie Market Garden en het Ardennenoffensief, maar dat is niet significant meer dan voor andere aspecten van de oorlog. De oorlog in AziŽ krijgt uitgebreide aandacht, dus er kan niet gezegd worden dat er vooral aandacht is voor het Europese strijdtoneel.

Wat wel opvallend is, is dat er in het boek geen enkele aandacht is voor de grootste eendaagse luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog: operatie Varsity. Eigenlijk is dit een flinke uitglijder van de samenstellers van dit boek. Voor de rest kan geconcludeerd worden dat deze Atlas van WOII een buitengewoon fraai (koffietafel)boek is, boordevol interessante informatie.

Beoordeling: Uitstekend

Informatie

Artikel door:
John Smeets
Geplaatst op:
23-12-2019
Laatst gewijzigd:
18-02-2020
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen