TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Verzwegen oorlogsjaren

Titel:
Verzwegen oorlogsjaren
Subtitel:
Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 1940‐1945
ISBN13:
9789024433391
Schrijvers:
Hoppe, J. van e.a.
Aantal pagina's:
352
Uitgever:
Boom
Plaats van uitgifte:
Amsterdam
Jaar van uitgifte:
2021
Beschrijving:
Verzwegen oorlogsjaren schetst voor het eerst de geschiedenis van de Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland in de periode 1940-1945.

Ruim 11.000 Nederlandse militairen verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap. In Verzwegen oorlogsjaren wordt voor het eerst hun verhaal opgetekend. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en rapporten wordt het leven van de Nederlandse militairen achter prikkeldraad gereconstrueerd.

Vergeten krijgsgevangenen: dit zijn hun verhalen
Uitgebreid wordt stilgestaan bij het dagelijks leven in de gevangenkampen, dat in het teken stond van honger, verveling, vernedering en spanning. Ook de talrijke ontsnappingspogingen hebben een plaats gekregen in dit boek, evenals de tewerkstelling van militairen als dwangarbeider in zogenaamde Arbeitskommandos. Vooral zij die werden ingeschakeld in de Duitse oorlogsindustrie stonden met regelmaat bloot aan geallieerde bombardementen. Daarbij vielen talloze slachtoffers.

Na terugkeer in Nederland in het voorjaar van 1945 hield het merendeel van de oud-krijgsgevangenen de ervaringen uit deze periode voor zich. Het werden niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun nazaten verzwegen oorlogsjaren.

Over de auteurs en het NIMH
Johan van Hoppe en Eric van der Most houden zich al vele jaren bezig met het onderwerp krijgsgevangenschap en hebben hierover veel persoonlijke gegevens verzameld en reeds tientallen dagboeken uit krijgsgevangenschap bewerkt. Erwin Rossmeisl is als militair historicus werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en schreef diverse artikelen over krijgsgevangenschap.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag is een gespecialiseerd kennis- en onderzoekscentrum op het gebied van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het instituut publiceert wetenschappelijke studies, verzorgt onderwijs aan militaire opleidingsinstituten en universiteiten en maakt zijn verworven kennis en audiovisueel bezit toegankelijk voor een breed publiek.

Gerelateerd nieuws

Hulp gezocht bij uittikken krijgsgevangenpost

aug2021

Hulp gezocht bij uittikken krijgsgevangenpost

Bernard van Lieshout werd op 18 augustus 1906 geboren in Gestel, Eindhoven. Zijn doopnaam was Leonardus, maar hij ging als Bernard door het leven. Op 22 mei 1931 trouwde hij met Hendrika van Summeren. Hij was toen al in militaire dienst geweest: van 22 maart 1926 tot 1 september 1926 diende hij bij het Regiment Wielrijders. Hij zou nog enkele keren op herhaling moeten alvorens op 29 augustus 1939 gemobiliseerd te worden. Hij kwam toen terecht bij het 1e Regiment Wielrijders. Lees zijn verhaal en help ons overtikken.

Lees meer

Nederlandse militairen zwegen over hun jaren achter prikkeldraad

mei2021

Nederlandse militairen zwegen over hun jaren achter prikkeldraad

Ruim 11.000 Nederlandse militairen verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsgevangenschap. In ‘Verzwegen oorlogsjaren’ wordt voor het eerst hun verhaal opgetekend. Aan de hand van nooit eerder gepubliceerde dagboeken, brieven en rapporten wordt het leven van de Nederlandse militairen achter prikkeldraad gereconstrueerd. We stelden via e-mail enkele vragen aan de auteurs, Johan van Hoppe, Eric van der Most en Erwin Rossmeisl.

Lees meer