Tankduel

Titel: Tankduel, vertaling van Last Citadel
Auteur: David L. Robbins
Uitgever: J.M. Meulenhoff bv, Amsterdam
Uitgebracht: 2003
ISBN: 9022536149
Omschrijving:

"Tankduel" is het derde boek van de Amerikaanse auteur David L. Robbins, dat zich afspeelt gedurende de Tweede Wereldoorlog. Andere boeken van deze auteur in hetzelfde genre zijn "Rattenoorlog" en "Oorlogszone: Berlijn". Deze drie oorlogsromans hebben met elkaar gemeen, dat de verhalen verteld worden vanuit het perspectief van verschillende hoofdpersonen, op verschillende locaties, die elk de oorlog op hun eigen manier ondervinden. De boeken van Robbins zijn allemaal fictief, maar worden zeer goed onderbouwd met historische feiten. "Tankduel" gaat over de Duitse operatie "Zitadelle" in 1943, Hitler doet met dit grootscheepse offensief een laatste poging om de strijd tegen het Rode Leger te winnen. De strijd in de steppes in de buurt van de stad Kursk, monden uit in de grootste tankslag uit de geschiedenis.

In het verhaal wordt de slag om Kursk verteld vanuit de ogen van verschillende betrokkenen van zowel Duitse als Russische zijde. De Kozakken familie Berko speelt de hoofdrol aan Russische zijde, de Duitse zijde wordt vertolkt door twee SS officiŽren. Alle hoofdpersonen ervaren de oorlog op hun eigen manier en hebben hun eigen motieven om mee te vechten.

De Kozakken familie bestaat uit vader Dimitri Berko, zoon Valentin en dochter Katya Berknovna. Traditiegetrouw trekken vader en zoon Berko samen ten strijde, Dimitri als bestuurder van een T-34 tank en zijn zoon als de commandant van dezelfde tank. Gedurende de strijd in de kleine ruimte van de T-34 tank, ontstaan spanningen tussen de twee mannen. Valentin is overtuigd communist, terwijl zijn vader Dimitri hem liever zou zien als een echte Kozak die meevecht voor zijn moederland in plaats van voor het communisme. Valentin is als sergeant en commandant van de tank de meerdere van zijn vader, ook deze ongewone machtspositie brengt problemen met zich mee. Uiteindelijk leveren vader en zoon een belangrijke bijdrage aan het succes van het Rode leger, ze zullen als Sovjet-helden de geschiedenis in gaan.

Katya is pilote van een U2 vliegtuig en maakt deel uit van een volledig uit vrouwen bestaand Sovjet-bommenwerpersquadron. De vrouwelijke piloten voeren met groot succes nachtelijke bombardementen uit op Duitse doelen in bezet Rusland. Bij de Duitsers zijn de vrouwen in hun langzame en laag vliegende vliegtuigjes van linnen en triplex berucht, ze staan bij hun bekend onder de bijnaam "nachthexen". Wanneer haar minnaar Leonid, die piloot is van een Russische jachtvlieger, neerstort in bezet gebied, besluit zij hem te bevrijden uit Duitse handen. Haar vliegtuig stort neer en haar reddingsoperatie mislukt. Ze wordt gered door Russische partizanen en sluit zich aan bij hun groep. Met de partizanengroep raakt ze betrokken bij verschillende ondergrondse verzetsoperaties. Haar voornaamste doel blijft echter het vinden van haar vriend Leonid, zodat ze na de oorlog samen een toekomst op kunnen bouwen.

Aan de Duitse kant strijdt SS HauptsturmfŁhrer Luis Ruiz de Vega, een bekende stierenvechter uit Barcelona. Als Spanjaard vocht hij gedurende de Spaanse burgeroorlog mee aan de zijde van generaal Franco. Vervolgens sloot hij zich aan bij de Blauwe Divisie, een eenheid van het Spaanse leger opgericht door generaal Franco, bedoelt om mee te strijden aan de zijde van Hitler. Later sluit Luis zich aan bij de SS Leibstandarte Adolf Hitler, tijdens de veldslag om Stalingrad raakt hij zwaar gewond en vervolgens verblijft hij 1 jaar in een militair ziekenhuis. Nadat hij genezen is, wordt Luis weer ingedeeld bij zijn oude regiment, hij krijgt de verantwoordelijkheid over het treintransport van Tiger tanks voor operatie Zitadelle. Ondanks zijn verwondingen zou hij echter het liefste meevechten als commandant van een Tiger tank, zal zijn droom uitkomen?

De andere Duitse hoofdpersoon is SS StandartenfŁhrer Abram Breit. Als hoogleraar kunstgeschiedenis was hij bij de inlichtingendienst van de SS begonnen als taxateur van kunst, onteigend van Joden. Vervolgens werd hij inlichtingenofficier met een grote betrokkenheid bij Operatie Zitadelle. Abram Breit is echter een tegenstander van het Nationaal Socialisme en hij werkt als spion voor de Russen. Gedurende Operatie Zitadelle heeft hij belangrijke informatie in handen die voor de Russen de overwinning kan brengen. Wanneer hij de informatie wil overbrengen op zijn contactpersoon in Berlijn, valt hij in handen van Russische partizanen. Hij moet zo snel mogelijk uit hun handen zien te ontsnappen, zodat hij zijn belangrijke taak kan volbrengen.

David L. Robbins is er met "Tankslag" absoluut in geslaagd om een zeer interessant en orgineel verhaal te schrijven dat boeit van de eerste pagina tot de laatste. De manier waarop Robbins in al zijn boeken zijn verhaal verteld, aan de hand van meerdere personages op aparte locaties, brengt veel afwisseling en zorgt dit ervoor dat zijn verhalen nooit saai worden. De manier van schrijven is zeer vlot en uitstekend te volgen. Helaas is de Nederlandse vertaling van het boek uitermate slecht. In het boek staan redelijk veel schrijffouten en vele zinnen lopen niet soepel. De vertalers hebben David L. Robbins weinig eer aan gedaan met hun vertaling, helaas merk je steeds vaker dat Nederlandse vertalingen van boeken de oorspronkelijke kwaliteit van het boek teniet doen.

Zoals altijd heeft David L .Robbins veel moeite gedaan om zijn verhaal historisch goed te onderbouwen. Door veel historische wetenswaardigheden in zijn verhaal te verwerken ontstaat er een goede samensmelting van fictie en non-fictie. Historische onderwerpen die dit keer aan bod komen zijn onder andere de werkwijze van Russische partizanen, de manier van opereren van de nachtheksen, de techniek van de Russische T-34 tanks en de Duitse Panzer tanks en natuurlijk de veldslag om Koersk. In het boek is een uitgebreide literatuurlijst opgenomen met daarin vele interessante boeken die de auteur gebruikt heeft bij zijn verhaal. In de boekenlijst zijn onder de volgende bekende boeken opgenomen: "The Spanish Civil War" van Antony Beevor, "Citadel: The Battle of Kursk " van Robin Cross en "Panzer Leader" van Generaal Heinz Guderian.

Naast een uitgebreide literatuurlijst zijn ik dit boek ook de volgende onderdelen opgenomen: diverse citaten over operatie Zitadelle, een vergelijkend overzicht van militaire rangen van het Duitse, Amerikaanse en Nederlandse leger, twee technische overzichten van een T-34 tank (model 1942) en een PzKpfw VI Tiger-tank (SdKfz 181) Ausf E en drie overzichtskaarten van Rusland en de specifieke regio waarin het verhaal zich afspeelt. Voor een fictieve roman is deze informatie natuurlijk zeer uitgebreid, het geeft duidelijk aan dat David L. Robbins zijn verhalen goed onderbouwt met diverse informatievormen.

"Tankduel" is een zeer interessante roman, die zeer goed historisch onderbouwd is. De vele historische informatie in het boek kan aanleiding zijn om bepaalde onderwerpen nader te onderzoeken, de uitgebreide literatuurlijst kan hierbij een uitgangspunt zijn. Het is enorm jammer dat de Nederlandse vertaling erg onkundig overkomt, het haalt de kwaliteit van het verhaal niet omlaag, maar wel het leesplezier. David L. Robbins is net klaar met zijn manuscript voor een nieuw boek, na het lezen van dit boek en "Oorlogszone: Berlijn" ben ik absoluut benieuwd naar het resultaat. "Tankduel" is in elk geval een aanrader.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Kevin Prenger
Geplaatst op:
19-03-2004
Laatst gewijzigd:
20-05-2015

Afbeeldingen