TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

The Tank Book

Titel:The Tank Book
Uitgever:DK Publishing
Uitgebracht:2017
Pagina's:256
ISBN:9780241250310
Omschrijving:

Zolang er gevochten wordt op de wereld is men al op zoek naar bescherming tegen vijandelijke aanvallen. Waar een stalen helm, een maliënkolder en borstpantser nog volstonden op het slagveld in de Middeleeuwen veranderde dit geleidelijk met de komst van moderne en zwaardere wapens. Een belangrijke technische vooruitgang was de tank. Een voertuig dat militairen bescherming biedt en tegelijk zorgt voor de nodige slagkracht. Hoe het begon en hoe de tank zich door de jaren heen ontwikkelde, staat beschreven in ‘The Tank Book’.

Sinds de eerste tank, de Britse Mark I die tijdens de Eerste Wereldoorlog die op 15 september 1916 verscheen op het slagveld, ontstond er een wedloop in de ontwikkeling van dit gevechtswapen. Ontelbare varianten werden ontwikkeld, de gestelde eisen veranderen in aanloop naar de Twee Wereld Oorlog in sneltreinvaart. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werden tanks groter en zwaarder en werd massaproductie de norm.

Sommige tanks, zoals de Amerikaanse Sherman M4, de Russische T34 en de Duitse Tiger I, behaalden zelfs een legendarische status. Hoewel de rol van de gevechtstank tegenwoordig minder groot is dan tijdens de Tweede Wereldoorlog staat zijn ontwikkeling allerminst stil. Stealth-techniek en onbemande besturing vormen tegenwoordig een belangrijke norm.

In samenwerking met het Tankmuseum in Dorset in Groot Brittannië biedt ‘The Tank Book’ een zeer compleet overzicht van meer dan vierhonderd Britse, Amerikaanse, Russische, Duitse en Franse tanks. Foto’s en tekeningen leveren verduidelijking. Ook belangrijke ontwerpers, zoals Mikhail Koshkin en Sir William Tritton, laten hun licht schijnen over de ontwikkeling van de tank.

‘The Tank Book’ geeft een duidelijk overzicht van de geschiedenis van de tank. Interessant is dat niet enkel de bekende tanks aan bod komen. Ook het anti-tank wapen en munitie worden behandeld. Mooie foto’s en duidelijke specificaties geven aanvullende informatie over het getoonde wapen. Wel moet vermeld worden dat de periode van de Tweede Wereldoorlog slecht een gedeelte beslaat van deze publicatie.

‘The Tank Book’ toont ook tanks en antitankwapens uit bijvoorbeeld de Eerste Wereldoorlog, de Koude Oorlog en de tegenwoordige tijd. Dat is onvermijdelijk wanneer men een compleet beeld wil geven van de ontwikkeling van de tank als wapen. Voor hen met een algemene interesse in de tank is dit boek erg prettig om te lezen. Voor diegene met een specifieke en diepgaande interesse zal het echter geen nieuwe feiten bevatten. Dit neemt niet weg dat ‘The Tank Book’ als naslagwerk zeker niet zal misstaan in de boekenkast van ook de deskundigen op het gebied van de tank.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
25-09-2022
Laatst gewijzigd:
22-10-2022
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen