TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zwarte propaganda

Titel:
Zwarte propaganda
Subtitel:
De politieke geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij
ISBN13:
9789464802085
Schrijver:
Makaske, H.
Aantal pagina's:
486
Uitgever:
Brave New Books
Jaar van uitgifte:
2023

Gerelateerd nieuws

NENASU, spreekbuis van een zeer kwaadaardige organisatie

mrt2023

NENASU, spreekbuis van een zeer kwaadaardige organisatie

De uitgeverij NENASU was een van de voornaamste spreekbuizen van NSB-leider Mussert en de top van zijn beweging. Mussert richtte deze Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij in 1934 op. Naast boeken, brochures en lesmateriaal bracht deze uitgeverij ook NSB-krant Volk en Vaderland uit. In zijn boek ‘Zwarte propaganda’ beschrijft Harold Makaske (1964) niet alleen de geschiedenis en de publicaties van de uitgeverij, maar ook de politieke standpunten van de NSB aan de hand van de NENASU-uitgaven. Een van de conclusies die de schrijver trekt is dat Musserts beweging veel extremer was dan sommige historici willen doen geloven. Harold Makaske studeerde politicologie en rechten. Hij werkte in politiek Den Haag en verzamelt al bijna vijftig jaar drukwerk van Nederlandse politieke partijen. Via e-mail stelden we hem enkele vragen over zijn nieuwe boek.

Lees meer

Verzetskranten verschenen op papier van Anton Musserts uitgeverij

mrt2023

Verzetskranten verschenen op papier van Anton Musserts uitgeverij

Terwijl NSB’ers verzetslieden opspoorden en Nederlandse vrijwilligers sneuvelden aan het oostfront verkocht Anton Musserts Nederlandsche Nationaal-Socialistische Uitgeverij (NENASU) drukpapier aan verzetsbladen De Waarheid, Trouw en De Baanbreker. Dat blijkt uit onderzoek van Harold Makaske naar de geschiedenis van Anton Musserts uitgeverij NENASU. Voor zijn boek ‘Zwarte Propaganda’ dook hij de archieven in en deed een aantal bijzondere ontdekkingen.

Lees meer