TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

D-Day

Titel: D-Day
Auteur: Anthony Beevor
Uitgever: Ambo
Uitgebracht: 2009
ISBN: 9789026320972
Bladzijden: 536
Omschrijving:

Op 6 juni 1944 zetten meer dan 130.000 geallieerde manschappen voet op Franse bodem tijdens de landingen in NormandiŽ. Deze operatie, bekend als D-Day, is ťťn van de meest beschreven onderwerpen in de geschiedenis. De meest recente uitgave over D-Day komt van de hand van Anthony Beevor. Volgens hem is dit boek het eerste overzichtswerk van D-Day sinds 20 jaar.

Beevor is een Britse historicus en auteur. Hij genoot zijn opleidingen aan het beroemde Winchester College en aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst. Zijn eerste historische publicatie dateert al uit 1982 en ging over de Spaanse Burgeroorlog. Er zouden nog vele boeken volgen, waarvan "Stalingrad" (Stalingrad door Antony Beevor), "Berlijn: de ondergang 1945" en "Kreta 1941-1945" de bekendsten zijn onder het Nederlandse publiek. Zijn boeken over Stalingrad en Berlijn werden wereldwijde bestsellers. Beevor werd hierbij geprezen om zijn levendige schrijfstijl, waarbij je als lezer in het verhaal wordt meegesleept. Daarnaast besteedt Beevor veel aandacht aan het leven van de Ďgewoneí soldaten en het lot van de burgers die bij de strijd betrokken zijn. Ook gebruikt hij veel nog niet eerder gebruikt bronmateriaal, zoals dagboeken van veteranen.

De titel van het boek, ĎD-Dayí, doet misschien vermoeden dat het boek zich expliciet op de invasie richt. Niets is minder waar. De ondertitel Ė Ďvan de landing in NormandiŽ tot de bevrijding van Parijsí- geeft de inhoud van het boek beter weer. Van de 536 bladzijden gaan Ďslechtsí de eerste 150 over de planningen, de oversteek van Het Kanaal en de landingen zelf. In de rest van het boek beschrijft Beevor de hevige gevechten die hierop volgden in het Normandische heggenlandschap, dat ideaal was voor de Duitsers om te verdedigen. De moeizame veroveringen van St. LŰ en Caen zijn twee voorbeelden van onderwerpen die uitgebreid aan bod komen. De bittere gevechten zouden volgens de schrijver zelfs de hevigheid van de strijd aan het Oostfront evenaren. De schrijver verklaarde hierover in een interview met het Historisch Nieuwsblad: "De gevechten van D-Day en de strijd om NormandiŽ die erop volgde waren net zo wreed en bloeddorstig als die aan het oostfront. [Ö] De Duitsers verloren er per dag meer soldaten dan aan het oostfront. [Ö] Er werden geen gevangenen gemaakt: iedereen die in handen van de vijand viel, werd gedood."

Tijdens de beschrijving van deze moeizame strijd zijn de zoveel geprezen facetten van het auteurswerk van Beevor wederom te herkennen. Ook dit boek is erg levendig geschreven, wat onder andere een gevolg is van het veelvuldige gebruik van citaten van soldaten en officieren die de strijd zelf van dichtbij meemaakten. Zo beschrijft hij bijvoorbeeld de bevrijding van Giberville aan de hand van de belevenissen van een Canadese tankbemanning. Dit zorgt ervoor dat het boek vrij gemakkelijk wegleest. Ook besteedt Beevor in zijn nieuwste boek wederom veel aandacht aan de burgers die vreselijk leden onder de strijd in en rond hun woonplaatsen.

Al met al is ĎD-Dayí dus een prettig leesbaar boek. Echter, over het onderwerp is al zo veel gepubliceerd dat veel informatie voor de experts allang bekend is. Beevor werpt nauwelijks verrassend nieuwe blikken op bepaalde gebeurtenissen en komt ook niet met veel schokkende nieuwe informatie. Enkel over zijn vergelijking met het Oostfront en de bombardementen op Caen verschilt hij duidelijk van mening met de meeste geschiedschrijvers en voormalige bevelhebbers. Wel een verschil met Nederlandstalige literatuur over D-Day is dat Beevor een gedetailleerde beschrijving geeft van de slag om NormandiŽ en hierbij verschillende invalshoeken (geallieerden, Duitsers en burgers) hanteert. Hierin onderscheidt hij zich van bijvoorbeeld Van der Vat en Holmes (die een oppervlakkerige beschrijving geven) of Ambrose (die zich voornamelijk op de Amerikaanse strijdkrachten concentreert). Dit maakt het boek zeer geschikt voor hen die zich door middel van een enkel overzichtswerk in D-Day en de strijd om NormandiŽ willen verdiepen.

Beoordeling: Zeer goed

Informatie

Artikel door:
Pieter Schlebaum
Geplaatst op:
05-07-2009
Laatst gewijzigd:
02-04-2019

Afbeeldingen