TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pastfinder Berlin 1933-1945

Titel: Pastfinder Berlin 1933-1945
Schrijver: Maik Kopleck
Uitgever: Links Christoph Verlag
Uitgebracht: 2004
Pagina's: 91
ISBN: 9783861533269
Omschrijving:

De Duitse uitgever Christoph Links Verlag heeft een serie historische reisgidsen uitgebracht onder de naam Pastfinder. Hiervan gaan er een aantal specifiek over het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog. Eén van deze gidsen is de gids “Berlin 1933-1945” en gaat over Berlijn, regeringszetel van het Derde Rijk, en de directe omgeving.

De gids, die is uitgebracht in de talen Duits, Engels, Russisch, Italiaans en Spaans, is te bestellen bij de uitgever en (online-)boekwinkels en is ook verkrijgbaar bij alle Tourist-infoshops (VVV’s) van Berlijn. Het formaat van de gids is handzaam: een slank model wat ook in de binnenzak past. De gids is voorzien van een aantal kaarten (waarbij de twee belangrijkste uitklapbaar zijn) waar de bezienswaardigheden op staan. Deze kaarten zijn erg duidelijk voor het bepalen van de locatie, daarnaast zijn S-Bahn- en metrostations aangegeven. Wel is het handig er een plattegrond van Berlijn naast te gebruiken, zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van het uitstekende openbaar vervoersnet van Berlijn.

De bezienswaardigheden, zoals musea, gebouwen, monumenten, begraafplaatsen, maar bijvoorbeeld ook sporen van oorlogsschade, zijn verdeeld over enkele regio’s. Het eerste hoofdstuk gaat over het regeringsgedeelte, met 45 bezienswaardigheden die vrijwel alle te voet bezocht kunnen worden. De andere regio’s zijn het centrum van Berlijn, met 35 bezienswaardigheden, en het overige gedeelte van Berlijn met daarbij ook de omgeving. Hier worden nog eens 48 bezienswaardigheden besproken. Per bezienswaardigheid wordt aangegeven wat het dichtstbijzijnde S-Bahn- of metrostation is, eventuele openingstijden en een korte beschrijving. Voorbeelden van beschreven bezienswaardigheden zijn het Holocaust-monument, de Kaiser Wilhelm herdenkingskerk, de verschillende ministeries en de Führerbunker, maar bijvoorbeeld ook minder bekende zaken als de werkplaats van Otto Weidt en het Perron-17-monument.
Daarnaast is er nog een hoofdstuk met achtergrondinformatie over de bouwplannen voor “Germania”, het geplande grootse bouwproject waarin Berlijn zou worden omgevormd tot de hoofdstad van een wereldrijk, en een hoofdstuk over de geallieerde luchtbombardementen en de slag om Berlijn. Ook in de overige hoofdstukken wordt nog veel achtergrondinformatie gegeven.
De gids is geïllustreerd met een groot aantal (kleine) foto’s, waarbij de foto’s van de bezienswaardigheden allemaal in kleur zijn.

De gids is duidelijk toegespitst op het gebruik als compacte reisgids. De weergave per bezienswaardigheid is erg overzichtelijk en er wordt niet teveel ruimte ingenomen door zaken die de leesbaarheid verminderen. Veel kleurenfoto’s en duidelijke kaarten completeren dit beeld. De gids is dan ook uitstekend geschikt als hulpmiddel voor een paar dagen speuren naar restanten van de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk in en rond Berlijn.

Beoordeling: (Een uitstekende leidraad voor een bezoek aan Berlijn)

Informatie

Artikel door:
Fedor de Vries
Geplaatst op:
15-05-2010
Feedback?
Stuur het in!

Afbeeldingen