TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Prometheus

 • Artikel door John Smeets
 • Geplaatst op 12 januari 2020

Anne Frank was niet alleen

Omschrijving: Het Merwedeplein in Amsterdam is een van de meest bekende pleinen in Nederland. Dit komt voornamelijk doordat Anne Frank er gewoond heeft. Het plein kreeg per raadsbesluit van 26 februari 1927 zijn naam, een vernoeming naar rivier de Merwede. Het plein is gelegen in de Rivierenbuurt in Amsterdam.

 • Artikel door Amanda Balke
 • Geplaatst op 9 januari 2020

De beul van Amersfoort

Omschrijving: SS’er Josef Kotalla (1908-1979) was een van ‘De drie van Breda’: de laatste drie Duitse oorlogsmisdadigers van wie de mogelijk vervroegde vrijlating tot felle politieke en maatschappelijke debatten leidde. Tot op de dag van vandaag, 40 jaar na zijn overlijden, geldt Kotalla nog als de belichaming van het kwaad. Maar wie was deze man eigenlijk? In dit boek schetst Hoving een overzicht van het leven van Kotalla: van zijn kindertijd tot zijn overlijden. Hij probeert te achterhalen hoe Kotalla’s excessieve gewelddadige optredens in de oorlog te verklaren zijn.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 10 mei 2019

De Hongerwinter

Omschrijving: De Hongerwinter is symbool komen te staan voor het lijden van de Nederlandse bevolking gedurende de Tweede Wereldoorlog. In het najaar van 1944 toen het zuiden reeds was bevrijd, brak in het nog bezette westelijke deel van Nederland een grote voedsel- en brandstofcrisis uit, waardoor duizenden mensen stierven. De algemene visie is dat de Hongerwinter ontstond doordat de Duitsers doelbewust al het voedseltransport naar de steden verboden. Dit zou vervolgens hebben geleid tot sociale desintegratie. De situatie zou pas verbeterd zijn als gevolg van geallieerde voedseldroppingen in april 1945. De bij het NIOD werkzame historicus Ingrid de Zwarte (1988) laat in ‘De Hongerwinter’ uit 2019 zien dat deze visie lang niet het hele verhaal is en dat deze op bepaalde punten ook onjuist is. Het boek is gebaseerd op het proefschrift waarop zij in 2018 promoveerde aan de Universiteit van Oxford.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 24 juni 2020

In de schaduw van een nachtvlinder

Omschrijving: In 2019 overleed de voor zover bekend laatste overlevende van vernietigingskamp Sobibor, waar door de nazi’s circa 170.000 Joden om het leven gebracht zijn. De komende jaren zullen ook de laatste nog levende oud-gevangenen van andere concentratie- en vernietigingskampen ons ontvallen. Van vele Holocaustoverlevenden zijn de verhalen gedocumenteerd en aan schriftelijke bewijzen ontbreekt het eveneens niet. Behalve deze gesproken en geschreven bronnen zijn er ook nog de materiële sporen. Gedeeltelijk bevinden die zich boven de grond in de vorm van bijvoorbeeld de barakken en toegangspoort van het Stammlager (hoofdkamp) Auschwitz. Veel bevindt zich echter ook ondergronds, bijvoorbeeld in Sobibor. Het kamp werd eind 1943 door de SS compleet ontmanteld en het terrein raakte met bos begroeid. Archeologisch onderzoek is op deze en andere locaties de enige manier om overblijfselen van deze geschiedenis te bewaren en documenteren.

 • Artikel door Marie-Cécile van Hintum
 • Geplaatst op 21 december 2019

Liever dier dan mens

Omschrijving: ‘Liever dier dan mens’ is het overlevingsverhaal van een slachtoffer van de Holocaust. Aan zulke verhalen is in de literatuur over de Tweede Wereldoorlog geen gebrek en bijna altijd grijpen ze je naar de keel. Maar zelden wordt een individueel relaas over de diepste afgronden zó uitvoerig verbonden met de bloedige twintigste-eeuwse geschiedenis van Centraal-Europa, als in dit afgelopen jaar verschenen boek van de journalist Pieter van Os (NRC en De Groene).

 • Artikel door David Izelaar
 • Geplaatst op 8 december 2011

Reisgids voor de Tweede Wereldoorlog

Titel: Reisgids voor de Tweede Wereldoorlog
Schrijver: Maurice Blessing, Femke Deen en Marieke Prins
Uitgever: Uitgeverij Prometheus
Uitgebracht: april 2005
Pagina's: 231
ISBN: 9789035128019
Omschrijving: Het is moeilijk iets nieuws te schrijven over de Tweede Wereldoorlog, als je kijkt naar het aantal boeken dat over dit thema geschreven is. Daarom kwam bij de auteurs van deze reisgids de kritische vraag naar boven of het wel zinvol was om nog een nieuw boek over deze bewogen periode te publiceren. Toch kwamen zij tot de conclusie dat het niet zo moeilijk is om wezenlijk iets bij te dragen aan het bestaande boekenaanbod over de Tweede Wereldoorlog.

 • Artikel door Wesley Dankers
 • Geplaatst op 14 oktober 2018

Sasha Pechersky - De Russische soldaat die de opstand in Sobibor leidde

Titel: Sasha Pechersky - De Russische soldaat die de opstand in Sobibor leidde
Schrijver: Selma Leydesdorff
Uitgever: Prometheus
Uitgebracht: september 2018
Pagina's: 352
ISBN: 9789044637625
Omschrijving: Wat doe je als je volk wordt uitgemoord? Onderga je passief je lot of kom je in opstand en riskeer je je leven voor een vrijwel tot mislukken gedoemde poging om te ontsnappen? De Joodse gevangene Sasha Pechersky koos voor het laatste. Hij leidde op 14 oktober 1943 de opstand in het nazivernietigingskamp Sobibor in Polen die wordt gezien als een van de meest succesvolle gevangenenopstanden in het Derde Rijk.

 • Artikel door Amanda Balke
 • Geplaatst op 14 november 2019

Vrijwillig naar Auschwitz

Omschrijving: In "Vrijwillig naar Auschwitz" vertelt Jack Fairweather het verhaal van de Poolse verzetsstrijder Witold Pilecki. Een indrukwekkend verhaal over een moedige man vol doorzettingsvermogen. In het boek volg je Pileckis leven vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Een periode vol moeilijke keuzes en traumatische gebeurtenissen. Tot de laatste pagina zuigt het boek je mee in een periode van chaos waarna het je verward loslaat.

 • Artikel door Kevin Prenger
 • Geplaatst op 9 januari 2020

Wij overleefden

Omschrijving: De Duitse soldaat die in mei 1940 aanbelde bij het ouderlijk huis van Greet Visser (1932) in Rotterdam had een simpele vraag. Hij wilde een aspirientje om zijn keel- of kiespijn te dempen. Toen Greets moeder hem een tabletje gaf, was de jongeman bang dat ze hem wilde vergiftigen. Ze at daarom de ene helft zelf op en gaf de andere helft aan de Duitser. De toekijkende buren waren boos dat ze dit deed, want ze hielp hiermee de vijand. In een oorlog wisselen banale gebeurtenissen als deze zich af met leed waar we ons tegenwoordig weinig bij kunnen voorstellen. In "Wij overleefden - De laatste ooggetuigen van de Duitse bezetting" komt zowel het alledaagse als het uitzonderlijke – en alles daar tussenin – aan bod.