TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Greatest Military Clashes: Sherman vs Tiger & Messerschmitt vs Spitfire

Titel: Greatest Military Clashes: Sherman vs Tiger & Messerschmitt vs Spitfire
Uitgebracht: mei 2009
Uitgever: A-Film
Speelduur: 52 Minuten
Verkrijgbaarheid: DVD, 1 Disk
Omschrijving:

Tijdens Tweede Wereldoorlog hebben sommige voertuigen en vliegtuigen die werden gebruikt op het slagveld een heldenstatus bereikt. Hoewel ieder voertuig of vliegtuig een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het verloop van de strijd is het een feit is dat sommige van hen een mythische faam hebben behaald, waar andere in de vergetelheid zijn geraakt. In de documentaire Greatest Military Clashes worden vier bijzondere deelnemers aan de gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog met elkaar vergeleken.

In deel ťťn van de documentaire ďSherman vs TigerĒ worden de Amerikaanse Sherman M4 en Duitse Tiger I tanks met elkaar vergeleken. De Sherman M4 was op bepaalde punten inferieur ten op zichtte van de Tiger I. De vuurkracht van de Tiger werd alom gevreesd. Het kwam regelmatig voor dat ťťn Tiger I meerdere Shermans vernietigde voordat hijzelf kon worden uitgeschakeld. Toch was er meer nodig dan vuurkracht en bepantsering alleen om een tegenstander de baas te worden. Waarom kon de Wehrmacht dat voordeel niet volledig uitbuiten? Uit interviews met Britse oud-tankbestuurders blijkt dat zij tegenwoordig nog altijd enorm onder de indruk zijn van de prestaties van hun Duitse tegenstander. Aan de hand van duidelijke en soms verrassende voorbeelden en enkele experimenten, vertellen hedendaagse experts waarom de Sherman M4 uiteindelijk toch als winnaar van het slagveld rolde.

Deel twee van de Greatest Military Clashes is een vergelijk tussen twee jachtvliegtuigen die tijdens de Slag om Engeland elkaar in de lucht bevochten: de Messerschmitt BF 109 en de Spitfire. Een ontmoeting tussen deze twee jachtvliegtuigen zou beslist worden door verschillende factoren, zoals wendbaarheid, prestatie, vuurkracht en vliegervaring van de piloten. Duidelijke voorbeelden in combinatie met verhalen van voormalige Britse en Duitse piloten maken duidelijk waarom de Spitfire het gevecht in sommige gevallen won en waarom soms de Messerschmitt BF 109 de meerdere was in de strijd met zijn Engelse collega. De einduitslag van deze tweestrijd tussen de Messerschmitt en de Spitfire zal menig kijker zeker verrassen.

Het is een traditie dat documentaires gemaakt in opdracht van Discovery Channel duidelijk en prettig zijn om te bekijken. De makers van de documentaire ďGreatest Military Clashes, Sherman vs Tiger & Messerschmitt vs SpitfireĒ zijn daar zeker in geslaagd. Op een eenvoudige en duidelijke moderne manier wordt verteld en getoond waarom niet altijd het beste materiaal de strijd op de grond of in de lucht won. Iedere kijker zal op enig moment onder de indruk zijn van de prestaties van deze machines. Het enige minpunt van deze analytische documentaire is de duur van elke aflevering. 52 minuten zijn voorbij voor je het beseft, maar het zal voor veel kijkers een goede start zijn om meer te weten te komen over deze in technisch opzicht fantastische en soms legendarische wapens die zijn gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
27-09-2012

Afbeeldingen