The Tiger Tank Story

Titel: The Tiger Tank Story (DVD + boek)
Uitgebracht: augustus 2011
Uitgever: Pegasus
Speelduur: 90 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD 1 Disk Versie + boek (ISBN: 9780752456294)
Omschrijving:

Eén van de meest gebruikte en gevreesde wapens die werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog was de gevechtstank. De geallieerde legers en de as-mogendheden bevochten elkaar fel met gevechtstanks aan de verschillende fronten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Om de tegenstander te kunnen verslaan hadden de legers constant behoefte aan zwaardere en beter uitgeruste versies. Daardoor was de tank constant in ontwikkeling om in die behoefte te voorzien. De documentaire “The Tiger Tank Story” laat de ontwikkeling zien van het Duitse gepantserde voertuig tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Op 1 september 1939 begon de oorlogsmachine van nazi-Duitsland te rollen. Op die eerste dag in september werd Polen aangevallen door de Duitse Wehrmacht. Door de relatief ondergeschikte uitrusting van het Poolse leger was het Duitse leger in staat het Poolse verzet vrij snel uit te schakelen. Lichte tanks boden Duitse soldaten voldoende bescherming en waren in staat Poolse tegenstanders voldoende uit te schakelen. Wel werd het bij de Duitse legerleiding snel duidelijk dat het Duitse leger behoefte had aan een beter uitgeruste en bewapende tank. Tijdens de latere campagne in Rusland kwam het gebrek aan vuurkracht en bescherming pas echt tot uiting. De Russen gebruikten onder andere de T-34 tank, een simpele maar doeltreffende tank die absoluut in staat was zijn Duitse tegenstanders uit te schakelen. Het Duitse antwoord was de ontwikkeling van de reeks Tiger tanks, zware en goed uitgeruste tankmodellen die dood en verderf zaaiden op vele fronten in Rusland en in West-Europa, tenminste als ze bruikbaar en beschikbaar waren.

Drie Britse tankspecialisten, David Fletcher, George Keneran en John Erikson, vertellen in deze documentaire op een duidelijke en eenvoudige wijze over de ontwikkeling en inzet van de Duitse gevechtstank tijdens de Tweede Wereldoorlog. Groot en zwaar was het credo van de nazitop tijdens deze ontwikkelingsfase. Waar de geallieerde bevelhebbers behoefte hadden aan grote aantallen tanks die simpel maar doeltreffend waren, wilde de leiding van nazi-Duitsland hun tegenstanders uitschakelen met gewicht en kracht. Animaties, beelden en cijfers tonen aan waardoor dit niet per se de juiste denkwijze was en wat de doorslag gaf op het slagveld. De Tiger I tank en zijn opvolgers werden alom gevreesd, de Duitse tanks waren dan ook zeker goed uitgerust en bewapend. Toch konden ook deze tanks door verschillende oorzaken het tij van de uiteindelijke nederlaag niet keren voor nazi-Duitsland.

De makers van de documentaire “The Tiger Tank Story” zijn erin geslaagd een duidelijke en onderhoudende documentaire te maken over een wapen dat veelvuldig gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De getoonde cijfers en voorbeelden van deskundige mensen geven voldoende informatie over de ontwikkeling van dit Duitse wapen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De documentaire bevat ook verrassende feiten. Zo zal de opvallende eenvoudige manier waarop een Tiger I door het Britse leger aan het Afrika-front veroverd werd menig kijker verbazen. Hoewel de documentaire erg kort is, 48 minuten, is het zeker een aanrader voor de kijker die interesse heeft in de ontwikkeling van de tank als wapen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De DVD wordt geleverd inclusief het boekje “The Tiger Tank Story”, samengesteld door Mark Healy en Patrick Barton. Het bevat 128 bladzijden boordevol foto’s, tekeningen en aanvullende cijfers over de verschillende uitvoeringen van de Tiger tank. Was tussen 1939 en 1943 de standaardcamouflagekleur grijs, na 1943 werden de tanks in verschillende patronen en kleuren geschilderd. Wie waren de zogenaamde “Tiger Aces” en welke divisies hebben de Tiger tank gebruikt? Dit soort vragen worden in het boekje op een prettig leesbare en overzichtelijke manier beantwoord. De kijker of lezer hoeft geen specialist te zijn op het gebied van tanks om de documentaire en het boekje goed te kunnen begrijpen. Samen vormen ze een uitstekende introductie op de beruchte Duitse Tiger tank.

Beoordeling: (Uitstekend)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
25-10-2012

Afbeeldingen