TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

The T34 Tank: Russia's Cutting Edge

Titel: The T34 Tank: Russiaís Cutting Edge
Uitgebracht: 2005
Speelduur: 48 minuten
Verkrijgbaarheid: DVD 1 Disk Versie
Omschrijving:

De Russische T-34 tank was alles behalve een geavanceerde tank. Sterker: de tank was relatief simpel, maar oersterk en betrouwbaar. Hij was onder elke omstandigheid beschikbaar en dodelijk effectief. In deze aflevering van de documentairereeks ďKiller TanksĒ staat deze legendarische Sovjettank centraal.

J.Walter Christie ontwierp in de jaren 30 de Christie tank voor het Amerikaanse leger. Dat werd geen succes. De Amerikaanse legerleiding was nauwelijks geinteresseerd in het ontwerp. Echter, het jonge Rode Leger van net na de Russische revolutie had wťl interesse en behoefte aan panservoertuigen. De Sovjet-Unie kocht via omwegen twee Christie tanks. Deze zouden de basis vormen van de latere T-34 tank die zich in de stijd met de Duitse Wehrmacht zou bewijzen.

De Werhmacht was sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog op 1 september 1939 heer en meester op het slagveld. Nazi-Duitsland was gewend geraakt aan snelle overwinningen: de legers van West-Europa hadden nauwelijks een antwoord op het goed getrainde en uitgeruste Duitse leger. Hoewel het Duitse leger aanvankelijk na de inval in de Sovjet-Unie in juni 1941ook rap oprukte, bleek het Rode Leger echter moeilijker te verslaan dan gedacht. Dat was mede te danken aan de T-34 tank.

De Werhmacht had destijds nauwelijks een antwoord op deze Sovjettank. Nazi-Duitsland werd daarom gedwongen snel een oplossing te vinden. Die werd gevonden in de Panther tank, een zware geavanceerde tank die in staat moest zijn de T34 te verslaan. Echter, waar nazi-Duitsland geloofde in kracht en gewicht, dachten de Sovjetleiders in termen als simpel, overwoestbaar en vooral grote hoeveelheden. De T-34 stopte nooit: sneeuw en modder waren geen probleem. Waar de Duitse tanks het af lieten weten bij extreme kou of door technische mankementen, bleef de T-34 altijd doorgaan. Daarnaast leverden Russische arbeiders een ongekende prestatie door tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog meer dan 50.000 T-34 tanks te produceren.

De documentaire ďThe T34 Tank: Russiaís Cutting EdgeĒ geeft in 48 minuten een goed beeld van de ontwikkeling van de T34/76 tank en zijn opvolger, de T34/85. Duidelijke computeranimaties met aanvullende uitleg van Britse experts als Ronald Barr, Gordon Corrigan en Gey Finch versterken dat beeld. De kijker ziet een documentaire met een overzichtelijke opsomming van feiten en cijfers. Soms erg verrassend, soms verbazingwekkend. Voor iedereen, ook zonder een ruime ervaring op het gebied van tanks en panzervoertuigen, is deze documentaire gemakkelijk te volgen. De ďspecial featuresĒ op de dvd maken de documentaire compleet, met onder andere een compleet overzicht van cijfers en bijzonderheden over verschillende tanks die gevochten hebben tijdens te Tweede Wereldoorlog.

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Han Smits
Geplaatst op:
05-11-2012

Afbeeldingen