TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

White Tiger

Titel: White Tiger
Regisseur: Karen Shakhnazarov
Acteurs: Aleksey Vertkov, Vitaliy Kishchenko, Valeriy Grishko
Uitgebracht: 3 mei 2012
Uitgever: Mosfilm, Channel One Russia
Speelduur: 104 minuten
Omschrijving:

De Russische film 'White Tiger' (2012) gaat over een Sovjettankbemanningslid (Naydenov) die een aanval van een Duitse tank overleeft. Naydenov heeft zeer ernstige brandwonden aan deze tankaanval overgehouden. Verschillende wrakken van de Sovjet T-34 tank zijn in de film te zien. Duidelijk wordt dat de Sovjets niet of nauwelijks kijken naar mensenlevens wanneer de Sovjetlegertop besluit om het miraculeus herstelde Sovjettankbemanningslid opnieuw aan het front in te zetten. Spoedig blijkt dat de hoofdpersoon over speciale gaven beschikt. Zo is hij in staat om met tanks te 'communiceren', althans dat claimt hij. De meeste Sovjets denken dat hij doorgedraaid is, maar snel komen zij erachter dat de soldaat gelijk heeft wanneer hij stelt dat een mysterieuze Duitse tank op hen jaagt.

Die Duitse tank wordt al snel 'Witte Tijger' (White Tiger) genoemd door het hoofdpersonage. Het gaat om een soort bovennatuurlijke kracht in de vorm van een tank. Af en toe duikt de Duitse tank op en worden Sovjetaanvallen afgeslagen. De verschillende T-34 tanks (T-34-76 en T-34-85) kunnen niets uitrichten tegen het frontale pantser van de Tiger. Naydłnov probeert Sovjetsuperieuren te overtuigen dat het hier gaat om een zeer krachtige, haast onverwoestbare, tank. Tijdens een ondervraging met een SS'er door Sovjetsoldaten blijkt dat Duitse soldaten niet op de hoogte zijn van het bestaan van de tank. De SS-soldaat gelooft in de overwinning van Hitler-Duitsland en ziet de tank als een teken van Duitse superioriteit. Het hoofdpersonage jaagt in een T-34-85 tank op de Duitse tank en komt in een verlaten dorp oog in oog met de tank.

De oorlogsbeelden in de film zijn vrij realistisch. Er zijn brandende tankwrakken te zien en vuur- en schieteffecten worden realistisch nagebootst. Ook verwondingen zoals brandwonden zijn realistisch gemaakt. Tanks die worden getroffen door granaatvuur exploderen. Het lijkt erop dat de meeste tanks in de film geen replica's zijn. De in de film gebruikte T-34 tanks zijn echt. Echter, de Duitse 'Witte Tijger' is een replica. Wat opvalt is dat de tank niet zozeer lijkt op de Duitse zware PzKpfw VI Tiger (Panzerkampfwagen VI Ausf. H1/E), maar op het Porsche prototype van de Tiger I, de Panzerkampfwagen VI (P) (VK 45.01). De tank heeft namelijk een vrij lange romp. Dat zou de 'onkwetsbaarheid' verklaren want dit prototype had tweehonderd millimeter staal aan de voorkant van de romp. Dat was genoeg om de meest Sovjettankgranaten af te laten ketsen.

Ondanks deze mogelijkheid lijkt het erop dat de tank in de film een bovennatuurlijke kracht bezit en wellicht niet door mensen bestuurd wordt. De tank verschijnt plotseling en verdwijnt weer even snel. Een diepere betekenis geeft de film wanneer wordt gezegd dat de 'Witte Tijger' altijd op de loer ligt en elk moment kan toeslaan. Wellicht is het een verwijziging naar het altijd aanwezige fascisme en/of nazisme dat in de vorm van een tank opduikt. Het fascisme dat altijd aanwezig is, sluimerend, eigenlijk niet dood kan gaan en op bepaalde 'gunstige' momenten in de geschiedenis weer opduikt. Aan het eind van de film zien we Adolf Hitler praten met een duister figuur. De symboliek spreekt boekdelen als we op de achtergrond vuur zien. Volgens sommige filmbeschrijvingen is de figuur waarmee Hitler spreekt de duivel. Daarbij probeert Hitler zijn daden goed te praten: het Duitse volk had het immers zelf 'gewild'.

Al met al is 'White Tiger' een boeiende oorlogsfilm. De combinatie van realisme met bovennatuurlijke elementen zorgt voor een balans tussen non-fictie en fictie. De symboliek van fascisme, oorlog en goed en kwaad komt duidelijk naar voren. De soms verborgen verwijzingen naar het bovennatuurlijke zijn goed verzonnen. Een geslaagde oorlogsfilm!

Beoordeling: (Zeer goed)

Informatie

Artikel door:
Ruben Krutzen
Geplaatst op:
10-06-2017
Laatst gewijzigd:
11-06-2017

Afbeeldingen