Death Inside Hitler's Bunker

Titel:Death Inside Hitler's Bunker
Regisseur:Michael Kloft
Uitgebracht:2004
Verkrijgbaarheid:DVD
Bijzonderheden:De DVD bevat de originele Duits gesproken versie (Tod im FŁhrerbunker), evenals de Engels gesproken versie, beide Nederlands ondertiteld.
Omschrijving:

Zoals op de hoes staat vermeld: "Adolf Hitlers laatste dagen in zijn bunker, verborgen diep onder de Rijkskansellaarij van het Derde Rijk, is omschreven in vele boeken en films." Op drie spelfouten na hebben ze hier helemaal gelijk in: ieder minuut van de documentaire heb je het gevoel dat je naar "Der Untergang" aan het kijken bent. Omdat het thema al enigszins uitgemolken is, zal deze DVD de kenner dan ook weinig nieuws bieden.

De van oorsprong Duitse documentaire 'Death Inside Hitler's Bunker' reconstrueert de laatste twaalf dagen van het Derde Rijk en de laatste dagen van het leven van Adolf Hitler. De documentaire begint op 20 april 1945, de 56e verjaardag van de FŁhrer en eindigt op 2 mei, de dag waarop de Sovjets Berlijn veroverden. Hitlers FŁhrerbunker, gelegen acht meter onder de Reichskanzlei en met muren van acht meter dik beton, was de plaats waar Hitler zich in de laatste dagen van het Derde Rijk terugtrok en van waaruit hij het Duitse leger leidde. Hoewel het overduidelijk was dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen en de Sovjets Berlijn omsingeld hadden, bleef Hitler zijn troepen onmogelijke bevelen geven. Vele eenheden waren echter al vernietigd of niet in staat aan te vallen. Deze documentaire geeft op een zeer complete en gedetailleerde wijze de vele dramatische gebeurtenissen weer die plaatsvonden in deze laatste paar dagen.

Inhoudelijk is er weinig op te merken aan deze documentaire. Vele nog niet eerder vertoonde beelden ondersteunen het deskundige commentaar. Wederom zien we de alom bekende veteranen langskomen: Traudl Junge (Hitlers secretaresse), Rochus Misch (telefonist in de bunker), Armin Lehmann (Hitlerjugend-lid), Prof. Dr. Dr. Ernst-GŁnther Schenck (SS-arts) en Bernd Freiherr Freytag von Loringhoven (adjudant in de bunker) doen allemaal hun verhaal voor de camera.

In de documentaire wordt ook uitgebreid het lot van Hitlers naaste medewerkers behandeld, zoals Hermann GŲring, Joseph Goebbels, Albert Speer en Hermann Fegelein. Ook wordt er ingegaan op de ontzettingspoging van het 12. Armee van Walther Wenck en vooral hoe dit door de personen in de bunker werd ervaren. Het ene moment leefde de hoop op bevrijding op en het andere moment verkeerde iedereen in een depressieve stemming, vanwege de onmacht iets aan het lot te kunnen veranderen. Hitlers metamorfose komt ook aan bod: de eens zo fanatieke man was lichamelijk veranderd in een wrak, en mentaal in iemand die waanideeŽn had en niet meer kon reageren op wat er om hen heen gebeurde. Dit was erg schokkend voor zijn naasten, en nog meer voor de mensen die hem voor het eerst ontmoetten en hem alleen kenden van propagandajournaals.

Het volgende valt ook op de hoes te lezen: "Was Hitler rond het einde van de oorlog een mentaal en fysiek wrak, wachtend op troepen die niet meer bestonden of was dit een gecalculeerde finale act van een falende fanaat? Schoot Hitler zichzelf dood zoals de Russen claimen of beet hij op een capsule en schoot zijn secretaris hem naar het onvermijdelijke? Doodde Magda Goebbels haar eigen kinderen of pleegde de bunkers' dokter deze gruwelijke misdaad voor haar? 'Inside Hitlers Bunker' laat zien, door middel van archiefbeelden en interviews met laatste overlevenden en ooggetuigen, wat er zich werkelijk afspeelde in de laatste dagen van Hitlers leven." Deze tekst is zeer misleidend, aangezien niet ťťn van deze vragen beantwoord wordt. Een ander bekend gerucht wordt wel de wereld uitgeholpen: de vraag of Hitler de oorlog heeft overleefd. Vele jaren na de oorlog toonde de KGB het buitgemaakte gebit van Adolf Hitler, wat in mei 1945 was opgegraven bij de Reichskanzlei en jarenlang in een archief was bewaard.

Toch wordt met deze DVD een compleet beeld geschetst van datgene wat er bekend is over de laatste dagen van Hitler en met hem het nationaal-socialisme. Deze een uur en twintig minuten durende documentaire, zonder credits, is al met al toch zeker een aanrader voor personen die geÔnteresseerd zijn in het leven en het einde van Adolf Hitler en zijn naasten, de Slag om Berlijn en de ondergang van het nationaal-socialisme.

Beoordeling: (Weinig nieuws, maar toch zeker de moeite waard.)

Informatie

Artikel door:
Auke de Vlieger
Geplaatst op:
01-10-2005
Laatst gewijzigd:
14-04-2009

Afbeeldingen