TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

De Bevrijding - 60e herdenkingseditie

Titel: De Bevrijding
Uitgebracht: 2005
Verkrijgbaarheid: DVD
Bijzonderheden: De DVD bestaat uit vijf onderdelen: “Nederland Bevrijd”, “D-Day”, “Inname van Frankrijk”, “Bevrijding van de Filipijnen” en “Dear Home, brieven in WOII”.
Omschrijving:

Wat meteen opvalt aan de documentaire is dat er relatief weinig in gesproken wordt. Je ziet alleen beelden van de oorlog met daarop, naar mijn mening, wat goedkoop klinkende muziek die de beelden zouden moeten versterken, maar in plaats daarvan een omgekeerd effect bereiken. Slechts af en toe begeleidt een commentaarstem de beelden.
En dat zijn meteen de grootste minpunten van de DVD: de muziek die teveel aanwezig is en de voice-over die simpelweg te weinig aanwezig is. Bij het maken van een goede documentaire is de voice-over niet constant een ondersteunend element van de beelden, maar wordt er een goede balans in aangebracht. Dat is bij deze documentaire zeker niet aan de orde.

Nederland bevrijd
Dit eerste deel begint meteen op 5 mei 1945. Je krijgt beelden te zien van feestende Nederlanders en terugtrekkende Duitsers. Daarna springt de documentaire terug in de tijd naar september 1944 waar de opmars van de geallieerden wordt getoond. Er worden hierbij beelden vertoond van de bevrijding van de eerste Nederlandse steden zoals Maastricht. Daarna volgen er ook de onontkoombare beelden van de mislukte operatie Market Garden.

Ook komt de hongerwinter kort aan bod in woord, maar vooral beeld, gevolgd door de bevrijding van het noorden van Nederland. Tot slot volgen er beelden hoe Nederland er aan toe was na de oorlog.

D-Day, Inname van Frankrijk, Bevrijding van de Filippijnen
Daar waar “Nederland Bevrijd” helemaal in het zwart-wit was en Nederlands gesproken krijg je bij deze delen alleen maar beelden in kleur, ondersteund met interviews en een Engelse voice-over.

Aan deze delen zal ik verder weinig woorden vuil maken. Niet zozeer omdat iedereen het verhaal wel kent, maar eigenlijk omdat deze delen simpelweg van een andere DVD zijn gehaald. Ze hebben deze delen namelijk letterlijk van de “Battlefront” DVD’s gehaald en bij deze serie er opgezet.

Hier volgt een korte beschrijving voor diegene die niet bekend zijn met de “Battlefront” series. Er wordt in beelden een verhaal verteld over een beroemde veld- of zeeslag. Dit wordt ondersteund door een Amerikaanse stem die een oppervlakkig verhaal houdt over hoe de slag verlopen is. Voor de mensen die zich al een tijdje verdiepen in de Tweede Wereldoorlog zal de serie “Battlefront” niets nieuws brengen en daarom zijn deze afleveringen alleen interessant voor diegene die niet bekend zijn met het onderwerp.

Als laatste onderdeel, “Dear Home, brieven in WO II”, wordt ingegaan op de brieven die de soldaten naar het thuisfront schreven. Een aardig, doch sentimenteel, einde van de DVD.

Samenvattend moet ik zeggen dat het teleurstellend is dat slechts een deel van de DVD een nieuw verhaal brengt, waar het grootste deel letterlijk is overgenomen van de “Battlefront” DVD’s. Voor nieuwelingen wellicht interessant, maar voor ervaren kijkers en kenners te weinig nieuws onder de zon.

Beoordeling: (...slechts een deel van de DVD bevat een nieuw verhaal...)

Informatie

Artikel door:
Wessel Donkervoort
Geplaatst op:
13-12-2005
Laatst gewijzigd:
23-04-2012

Afbeeldingen