Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Een Schot met een handtekening van Göring

Onderstaande orginele tekst en handtekening van de latere Rijksmaarschalk Hermann Göring op karton werd gevonden door George Wilson, van het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division, in 1945 in Kiel, Duitsland. Wilson raapte het op uit het puin omdat hij een bekende handtekening zag. De bijbehorende foto was reeds verwijderd. Hij zou het mee terugnemen naar Schotland en het 40 jaar later aan Ad Hermens uit Geldrop schenken.

Bron: Ad Hermens.

De tekst bij de handtekening luidt: "Aan mijn generale stafchef Generaal Wever, met oprechte dank voor de uitstekende medewerking bij de opbouw van onze voortreffelijke luchtmacht. Kerstmis 1915, Hermann Göring."

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Göring nog een piloot in de Luftwaffe. Generaal Wever is Walther Wever (11-11-1887 - 03-06-1936). Het vreemde aan het briefje is dat er Kerstmis 1915 op staat. Vermoedelijk slaat dat enkel op de verdwenen foto. Wever werd pas in de jaren '30 tot generaal benoemd. Daarnaast bestond de Luftwaffe nog niet onder die naam. Wever werd stafchef van de Luftwaffe in 1935.

George Wilson (links) voor de Sint Joriskerk in Eindhoven. Bron: Ad Hermens.

George Wilson diende bij de 15th (Scottish) Infantry Division. Deze divisie werd in allerijl naar De Peel gehaald toen de Duitsers daar eind oktober 1944 een tegenaanval plaatste. In dit artikel is meer te lezen over zijn tocht vanuit het net bevrijdde Tilburg naar De Peel. Met zijn eenheid verbleef hij ook tijdelijk in Kasteel Croy in Aarle-Rixtel, waar hij ook over schreef. Hij keerde na de oorlog terug naar de regio en kwam in de jaren '80 van de vorige eeuw in contact met Ad Hermens uit Geldrop. Wilson schonk Hermens de handtekening voor zijn collectie.

Alle door George Wilson geschonken oorlogsherinneringen. Bron: Ad Hermens.

De Kriegsmarinevlag werd door George Wilson eveneens in Kiel gevonden. Bron: Ad Hermens.

Links: George Wilson (midden) aan de thee. Rechts: George Wilson (links) met Ad Hermens in de jaren '80. Bron: Ad Hermens.

Gebruikte bron(nen)

  • Bron: Ad Hermens
  • Gepubliceerd op: 23-03-2021 21:39:00