Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

George Wilson's Slag om Meijel

George Wilson diende in het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division. In oktober 1944 was zijn divisie betrokken bij de bevrijding van Tilburg. Na die bevrijding werd de eenheid naar het oosten gestuurd, naar een gebied in Nederland genaamd 'De Peel'. Dit gebied werd gebruikt om turf te winnen als brandstof en heeft veel kanalen en moerassige gebieden. Op 27 oktober lanceerden Duitse troepen een tegenaanval in dit gebied dat werd verdedigd door de 7th US Armored Division. De divisie was uitgestrekt over een lang front en kon de Duitse aanval niet aan. De 15th Scottish Division werd vanuit Tilburg gestuurd om te helpen bij het afslaan van deze aanval. Dit is waar George Wilson het verhaal oppikt:


George Wilson uiterst links. Hij staat voor de Sint-Joriskerk in Eindhoven. Bron: Ad Hermens.

In de nacht van 27 op 28 oktober bevond de 15th Scottish Division zich nog in Tilburg. De Duitsers hadden Meijel aangevallen en ingenomen. De 7th US Armored Division werd teruggedrongen. De Duitsers waren al op de weg van Liessel naar Deurne en op de andere weg naar Asten. Het hoofdkwartier van het Second Army begon Helmond te verlaten omdat de Duitsers slechts 34 kilometer van Helmond verwijderd waren. Ze hadden Liessel omzeild, maar de Amerikanen boden nog steeds hevig weerstand.

Op 28 oktober werd de 227th (Highland) Infantry Brigade, met daarin de 10th Highland Light Infantry, 2nd Gordon Highlanders en 2nd Argyll and Sutherland Highlanders, naar Heeze gestuurd om te helpen voorkomen dat de Duitsers Asten zouden bereiken. De Duitsers bombardeerden Asten. Op de 29e was de rest van de 15th Scottish vanuit Tilburg onderweg naar Helmond. De 46th (Highland) Infantry Brigade werd doorgestuurd naar Deurne aangezien de Duitsers slechts 3 kilometer van die plaats verwijderd waren.

Ik herinner me dat ik Tilburg verliet, we passeerden het klooster waar het bier wordt gemaakt, de weg is op dat punt kaarsrecht. Als je denkt dat je door de hoofdpoort gaat, ga je scherp naar links. Omdat ik met ‘B’-echelon was, waren we de laatste die vertrokken. Er was dus geen haast bij, we moesten van de wegen blijven waar het reguliere verkeer op reed. Zo gingen we door Heeze op weg naar Asten. Daar werden we ingekwartierd in het huis van Van Stekelenburg - een deel van ons ‘B’-echelon bevond zich in Someren en zo kende ik de familie Hurkmans.


Het klooster dat George Wilson herinnerde was Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot, nabij Tilburg. Het ligt aan de oude weg van Tilburg naar Eindhoven. Bron: Jeroen Koppes.

De schets uit de aantekeningen van George Wilson met een historische kaart van het gebied rond het klooster. Tilburg ligt aan de linkerkant, Eindhoven aan de rechterkant. Bron: Ad Hermens & Jeroen Koppes.

Volgens een boek over de 15th Scottish Division ontmoette op 29 oktober om ongeveer 06:00 uur de divisiecommandant de commandant van het 8th Corps en de 7th U.S. Armored Division bij Someren. De 15th Scottish moest posities innemen om de terugtrekking van de Amerikanen te dekken. Daarna moesten ze proberen de Duitsers terug te dwingen voorbij Meijel.

Op 31 oktober werden Liessel en Slot veroverd door de 46th Brigade. Van Asten gingen we naar Heusden maar ik kan me niet herinneren waar we logeerden. Toen we naar Meijel kwamen, kan ik me nog wel herinneren waar we logeerden. Later zijn we verplaatst naar Roggel en Heythuysen.

De 15th (Scottish) Infantry Division verbleef tot eind november in De Peel. De eenheid nam aan het einde van de maand deel aan operatie Nutcracker en maakte het gebied vrij tot aan de Maas.

Het huis van Van Stekelenburg in Asten is een beetje moeilijk te achterhalen. Het zou het huis bij molen 'De Oostenwind' kunnen zijn, dat werd gebruikt door de familie Van Stekelenburg. Al kunnen het misschien ook de woningen van het gezin zijn aan de huidige Burgemeester Wijnenstraat 98 en 100 in Asten. De molen werd gebruikt als hulppost voor de Amerikaanse soldaten die in het gebied gewond raakten.

Definitielijst

Brigade
Bestond meestal uit twee of meer Regimenten. Kon onafhankelijk of als een deel van een Divisie dienen. Soms waren ze deel van een Korps in plaats van een Divisie. In theorie bestond een Brigade uit 5.000 - 7.000 man.
divisie
Bestond meestal uit tussen de een en vier Regimenten en maakte meestal deel uit van een Korps. In theorie bestond een Divisie uit 10.000 - 20.000 man.

Informatie

Artikel door:
Jeroen Koppes
Geplaatst op:
07-03-2021
Feedback?
Stuur het in!

Gerelateerde thema's

Nieuws

Een Schot met een handtekening van Göring

mrt2021

Een Schot met een handtekening van Göring

Onderstaande orginele tekst en handtekening van de latere Rijksmaarschalk Hermann Göring op karton werd gevonden door George Wilson, van het 7th Battalion, Seaforth Highlanders, 15th (Scottish) Infantry Division, in 1945 in Kiel, Duitsland. Wilson raapte het op uit het puin omdat hij een bekende handtekening zag. De bijbehorende foto was reeds verwijderd. Hij zou het mee terugnemen naar Schotland en het 40 jaar later aan Ad Hermens uit Geldrop schenken.

Lees meer

Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene

dec2020

Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene

Na pamiatke od polskiego jenca wojennego – Als aandenken aan een Poolse krijgsgevangene, dat is wat Luitenant Franciszek Bodzioch aan mevrouw Woerdeman schreef op 11 maart 1942. Dwars er overheen een stempel met Geprüft Oflag II E 15. Het kaartje was door de censuur heen gekomen.

Lees meer

Gerelateerde personen

Bronnen