Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 17 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Zondag 17 september. Niet naar de kerk, wij mogen niet meer op straat of aan de ramen komen, wordt hier geen gevolg aan gegeven, dan moeten wij evacueren; de muur bij Leloup doorgebroken, zodat ook zij door kunnen komen. Ī 11 uur zware bommenwerpers boven de stad, zeer langzaam gaan ze over. Hevig bombardement, waar weten we niet. Er wordt niet teruggeschoten en geen Duitsche jagers. Tot ruim 1 uur vliegen ze over de stad heen. Even komt er een omlaag, verder blijft het rustig, vooral in onze straat daar alles is afgesloten. Diversen komen bij ons koken en bij Labro is het 'buurtstation'. Om kwart voor vijf zou de Engelsche zender hebben meegedeeld: OfficiŽle mededeeling van het geallieerde hoofdkwartier.

Bloemensalon Mimosa, vlak na de Tweede Wereldoorlog. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.

"Deelen van het eerste Amerikaansche landingsleger zijn in Nederland afgeworpen. Opdracht aan de Nederlandse bevolking beneden de Lek en IJssel: Uw gebied is oorlogsgebied, blijf rustig, blijf binnen, tenzij je bij belangrijke centra woont, vlucht dan, niet meer staken, 'belangrijke Nederlanders onderduiken'. Ondergrondsche legers, Uw opdrachten uitvoeren, de strijd voor Uw bevrijding heeft plaats."

De kabels voor het springen van de brug zijn door de straat gelegd, de Duitschers zijn zeer nerveus. Volgens hen zijn er 20.000 parachutisten uitgegooid bij Tilburg, Nijmegen en Eindhoven. Er wordt hevig gevochten. Het blijkt dat om half elf Zeist gebombardeerd is en daarna ca. 1 uur de troepen zijn uitgegooid. De Amerikanen rukken met hun tanks Nederland in. De Spoorwegen moeten op hun bevel (Nederlandse Regeering) staken. De buurt komt 's avonds bijeen, we zijn met 16 man bij Labro. Het is stil, maar we durven niet naar bed te gaan, het licht gaat dikwijls uit. Reeds 1 uur nog niets 3 Labro, 6 van Dun, 3 Niessen, 3 Labro en 1 Noijen. Het is stil maar we durven niet naar bed te gaan. Het liefst gaat dikwijls uit reeds 1 uur nog niets gebeurd. De nacht blijft rustig, we probeeren wat te slapen, maar Huub lag maar te vervelen. Om 5 uur allen naar huis en naar bed.

Gebruikte bron(nen)