Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 18 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Maandag 18 september. Voor de middag rustig, 's middags vliegtuigen en vele geruchten. Eindhoven bezet, ze komen naar Geldrop, Beek en Donk, Veghel, maar alles blijft geruchten. Plots weer: 'de brug springt', 'n paniek stemming, allen weer de straat op en naar van Vilsteren. Het plan is nu daar vannacht te blijven. Er gebeurt niets maar ten einde raad allen naar van Vilsteren. Bloed gegeven, was er niet goed door geworden.

In het begin der nacht hevige vuursalvo's richting Eindhoven, 's nachts rustig, een massa [Duits] materiaal gaat richting Bakel. We verwachten nu ieder oogenblik de Tommy, maar de brug nog intact. We gaan ook weer de straat in en blijven thuis eten.


De Veestraatbrug in de jaren '30. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.

Gebruikte bron(nen)