Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 19 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Dinsdag 19 september. 's morgens zeer rustig, zelfs geen vliegtuigen. 's Middags half drie plots rijden de [Duitse] tanks de stad in; men telde er 30 en een honderd antitankwagens en licht geschut richting Someren en Geldrop. De radio deelt mede: Geldrop en Eindhoven bevrijd. Maar nu zal daar wel een hevig duel plaats vinden.

Een Duitse Panther-tank rijdt door de Molenstraat in Helmond richting Eindhoven. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.


Na 7 uur mochten we niet meer de straat in, allen bleven nu thuis, althans slapen bij Labro. De Duitschers spreken over een bestraffing van Eindhoven wegens wangedrag der bevolking, en als dat met die tanks moet gebeuren zal het vreeselijk zijn. Ferry met zijn meisje kwamen uit het bevrijde Eindhoven, waar groote feesten waren en de machtige Amerikaansche tanks. Om 9 uur vele vliegtuigen boven de stad, maar verder zeer rustig, om de 2 uur wacht. In het park ligt afweergeschut.

De Duitse tanks waren van de Panzer-Brigade 107, onderweg naar Nuenen om daar te proberen de geallieerde corridor door te snijden. Deze tanks wisten Eindhoven niet te bereiken; ze werden bij de brug bij Son tegengehouden.

Gebruikte bron(nen)