Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 20 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Minosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Woensdag 20 september. 6.30 v.m. nog rustig, ook de morgen blijft rustig. De geruchten zijn dat Eindhoven weer in Duitsche handen is en vannacht hevig gebombardeerd is. Officieel is medegedeeld dat de troepen vanuit Eindhoven zijn opgerukt naar Nijmegen, dat de brug bij Grave onbeschadigd in geallieerde handen is en dat bij Arnhem ook al de bruggen intact zijn en bezet. Er werd afgebeld binnen te blijven en niet in straten te komen waar de weermacht door komt.

Monument in Eindhoven ter herinnering aan het bombardement. Foto: Jeroen Koppes.

Vanmiddag wederom troepentransport, vooral tanks en antitankwagens. Officieel. wordt gemeld dat Sittard en Amstenrade bezet zijn en dat Verdijk weer burgemeester van Eindhoven is. De Duitschers hier zeggen dat Eindhoven zwaar gestraft wordt wegens zijn houding tegenover hen bij het verlaten der stad. 2 Amerikanen als krijgsgevangenen in de stad. Gisteren zijn een aantal Amerikanen en Britten in Mierlo geweest, maar zijn teruggetrokken tot Geldrop. De slag met tanks die hier gepasseerd zijn, zou bij Best zijn geweest en de Duitschers zijn er verslagen.

Interessant gesprek met 17-jarige Duitscher, die nog gelooft dat aan hun de overwinning is en dat zij nu slechts terug zijn gegaan doordat de officieren op 20 juni verraad gepleegd hebben. Het was een echt actief en Hitler-mannetje, zeer anti-'Paapsch'. 6.30 grote activiteit in de lucht, even wordt er vanuit het park geschoten, maar rustig vliegen ze door. In de verte horen we veel gedreun en gebulder. Groote bedrijvigheid onder de troepen hier. We verwachten vannacht een aanval. Het blijft rustig, ook onder mijn wachturen van drie tot half zes. Er is schaarste aan melk in de stad, verder is er nog niets te kort, maar vooral het zakenleven ligt stil. Sinds vrijdag is er niets meer gebeurd in de winkel, die trouwens geheel leeg is, daar het te gevaarlijk is bloemen te gaan snijden. Hoe lang nog???

De Duitse tanks kwamen niet verder dan de brug bij Son; ze hebben Best nooit bereikt.

Gebruikte bron(nen)