Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Dagboek Niessen: 21 september 1944 in Helmond

Fons Niessen uit Helmond hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Hij woonde in de Veestraat in de stad en had daar een bloemenzaak: Mimosa. Wij zullen de komende dagen een aantal dagen uit zijn dagboek online plaatsen. We beginnen op 17 september 1944, met de start van operatie Market Garden en zullen doorgaan tot de bevrijding van Helmond op 25 september. De Veestraat was de doorgaande weg door Helmond, met een belangrijke brug, de Veestraatbrug, over het Zuid-Willemskanaal.

Donderdag 21 sept. Groot aantal [Duitse] troepen in de straat, die daar overal op de stoepen zaten en daar aten, van de koekjes van EDAH en Magis, welke vanmorgen zijn leeggehaald. Bij ons is gisteren de eerste schade aan het huis gekomen. Een tank reed tegen de pui aan, die op twee plaatsen beschadigd is, het zijraam stuk; gelukkig waren de groote ruiten eruit. Even met Rie naar Moeder die vandaag jarig is.

's-Middags lang met een 24-jarige Duitscher staan praten, maar die heeft er heel andere ideeŽn over als die andere. Hij zegt; over 14 dagen zijn we verslagen. De berichten melden de bezetting van de Waalbrug bij Nijmegen als een groot historisch wapenfeit. In Eindhoven 120 of 350 dooden door het Duitsche bombardement dinsdagavond. De middag bleef verder rustig, 's avonds veel geschut en van verre een groote brand. Om 's nachts Ī half ťťn zwaar gedreun; allen schrikken op, een bewijs dat waken eigenlijk niet noodig is.

Oorlogsschade aan de EDAH op de Markt. Foto: Fotoarchief Jeroen Koppes.

Gebruikte bron(nen)